Ministerul a cerut încetarea licitației pentru a permite Muzeului Național de Istorie să negocieze direct.
Publicitate
Ministerul Culturii cere Casei Historic să înceteze licitația manuscriselor lui Mircea Eliade și să permită Muzeului Național de Istorie a României să negocieze direct cu ofertanții, transmite Agerpres.
„Ministerul Culturii își dorește ca patrimoniul cultural al României să rămână în proprietatea statului român şi, de aceea, cerem public agentului economic Historic să oprească licitația şi să permită Muzeului Național de Istorie a României, prin managerul său, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, să negocieze direct cu ofertanții achiziționarea tuturor manuscriselor aflate la vânzare din fondul Handoca. Suntem convinși că o astfel de soluție este în interesul tuturor părţilor implicate atât din punct de vedere material, cât şi moral", se afirmă într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Culturii.
Mai multe manuscrise ale lui Mircea Eliade au fost scoase la vânzare de Historic, iar licitația „Manuscrise, dedicații și scrisori" este programată pentru data de 16 decembrie.
În urma contactării reprezentanților Direcției pentru Cultură a Municipiului București, Ministerul Culturii a fost informat că „nu a fost transmisă documentația pentru clasarea manuscriselor".
„Potrivit expertizării realizate pe baza criteriilor prevăzute de Normele de Clasare aprobate prin H.G. nr. 886/2008 de expertul acreditat - consilierul de specialitate al agentului economic Historic, dr. Alin Ciupală, punctajul valoric obținut de fiecare dintre manuscrise este mai mic de 150 puncte, caz în care acestea nu sunt susceptibile de clasare. Important de reținut este faptul că, potrivit atestării obținute, expertul agentului economic întocmește rapoarte de expertiză în vederea clasării bunurilor pentru care răspunde individual, în baza pregătirii sale, iar validitatea acestor rapoarte poate fi infirmată ori confirmată numai de o altă expertiză dispusă de instanța de judecată", a explicat Ministerul Culturii.
Potrivit sursei citate, statul român nu poate achiziționa prin exercitarea dreptului de preemțiune decât bunuri de patrimoniu mobil clasate.
Ministerul Culturii subliniază însă că, „în cazul unor asemenea bunuri, susceptibile de a fi clasate, agentul economic Historic ar fi fost obligat să înștiințeze Direcția pentru Cultură a Municipiului București despre manuscrisele lui Mircea Eliade în vederea declanșării procedurii de clasare şi să transmită serviciului nostru deconcentrat cererile de clasare, rapoartele de expertiză întocmite de un expert acreditat în domeniul bunurilor de importanță tehnică, fișa standard a bunurilor, fotografiile color ale bunurilor şi înștiințarea privind oferta de vânzare a respectivelor bunuri".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu