EXCLUSIV  Ministerul Culturii, proiect. Cadou pentru rechinii imobiliari? Vulpescu cere TRANSPARENȚĂ! Ce se pregătește de fapt

Ministerul Culturii vrea să mai elimine un filtru din circuitul de avizare a proiectelor imobiliare din zonele protejate. Despre acest subiect, Ionuț Vulpescu, deputat PSD, a vorbit în exclusivitate pentru DCNews. 

În prezent, dacă o persoană vrea să construiască un bloc într-o zonă protejată, cu monumente istorice, proiectul este discutat în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Ministerul Culturii ar vrea să scoată Comisiile Zonale și Naționale pentru Monumentele Istorice din circuitul de avizare a proiectelor imobiliare din zonele protejate, dacă proiectul imobiliar este semnat de un expert atestat de instituție, conform unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică. 

„Înțeleg că se pregătește o ordonanță”, a spus Ionuț Vulpescu, contactat, miercuri, de DCNews. „În primul rând, care e urgența?! Parlamentul reia, săptămâna viitoare, activitatea, în sesiune normală. Din punctul meu de vedere, un proiect de tipul acesta ar trebui să aibă o dezbatere mai largă, dar nu mă surprinde, pentru că e în maniera acestui Guvern de a oculta Parlamentul, inclusiv pe chestiuni din zona culturii și, în general, pe lucruri importante”, a spus Ionuț Vulpescu. 

„Este un subiect foarte important, care privește patrimoniul național. În mod normal, Comisiile de Cultură ale Parlamentului ar trebui să se pronunțe în această chestiune. Partidul Social Democrat va fi foarte atent la această ordonanță și, în general, la tot ceea ce vine din zona guvernamentală”, a subliniat Ionuț Vulpescu. 

„Eliminarea Comisiilor Zonele și Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, o greșeală”

„Pe de altă parte, cred că eliminarea Comisiilor Zonele și Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice din acest proces este o greșeală”, a continuat Ionuț Vulpescu, explicând că ar trebui să fie cât mai multe filtre pentru a fi protejat cât mai bine patrimoniul național. „În ultimii ani, avem nenumărate exemple legate de case memoriale, de locuri care țin de identitatea națională care au avut de suferite. Unele, pur și simplu, au fost distruse și nu mai e niciun semn al prezenței lor acolo”, a amintit acesta. 

„Eu cred că era nevoie de dialog”, a mai subliniat Ionuț Vulpescu. De asemenea, în opinia acestuia, „e nevoie de un filtru pentru că acele Comisii sunt alcătuite din specialiști, nu avem nevoie de ordonanțe promovate de oameni politici”.

„În general, Ministerul Culturii trebuie să protejeze patrimoniul, nu să elimine acele filtre care sunt necesare”, a precizat Ionuț Vulpescu. „Le luăm, practic, ceea ce este mai important, procesul de avizare. Dacă le luăm această atribuție, care mai e rolul lor?”, a continuat acesta. 

„Nu e nevoie de nicio grabă și cred că e nevoie de o consultare mai largă”, a reiterat acesta, adăugând că a depus un proiect în Parlament „tocmai pentru a proteja monumentele istorice, ținând cont de cazurile nefericite din ultimii ani”.

„E nevoie de transparanță”, a conchis Ionuț Vulpescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel