Ministerul de Externe al Chinei a dezvăluit acum că în 2022 un britanic a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru spionaj

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei (Mofa) a dezvăluit că un cetățean britanic a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru spionaj în 2022.

Acuzatul, numit Ian J. Stones, a comis "infracțiunea de obținere ilegală de informații pentru actori străini", a declarat un purtător de cuvânt al Mofa. Stones a făcut apel împotriva sentinței, dar cazul a fost menținut în septembrie anul trecut.

Aceste informații au fost dezvăluite doar într-un briefing Mofa.

Potrivit unui articol de pe Wall Street Journal (WSJ), Stones a lucrat în China timp de patru decenii cu mari companii americane precum General Motors și Pfizer și se crede că are în jur de 70 de ani.

A înființat acum aproximativ 15 ani o firmă de consultanță în gestionarea investițiilor cu sediul la Beijing, conform WSJ, care citează înregistrări corporative, profiluri online și persoane care îl cunosc.

Purtătorul de cuvânt al Mofa, Wang Wenbin, a declarat că instanța a ”judecat cazul strict în conformitate cu legea”, adăugând că Beijingul a ”garantat pe deplin diversele drepturi legitime” și a aranjat pentru oficiali britanici să-l viziteze și să participe la procesul său.

Oficialii ambasadei nu au avut acces să participe la proces

Fiica lui Stones a declarat pentru WSJ că oficialilor ambasadei și unui membru al familiei li s-a permis să asiste la o audiere, dar nu și la procesul efectiv, adăugând că niciunul dintre ei nu a primit permisiunea de a vedea documentele legale legate de caz.

Ea a afirmat, de asemenea, că tatăl ei era sănătos la începutul detenției sale, dar a primit ”îngrijire medicală inconsistentă și o nutriție slabă, ceea ce a dus la leziuni severe și amenințătoare pentru viață”.

Doamna Stones a spus că personalul Ambasadei Britanice a putut să-l viziteze pe Stones la fiecare patru până la șase săptămâni pentru a-l verifica, dar au existat perioade lungi în care nu au primit nicio știre și nu li s-au permis vizite consulare.

Mituit să furnizeze informații

Într-o declarație, Wang a adăugat că lui Stones i se impută ”faptul că a fost mituit să furnizeze informații de către forțe externe”.

”Organele judiciare promovează strict tratarea cazurilor în conformitate cu legea, apărând drepturile și interesele legitime atât ale cetățenilor chinezi, cât și ale străinilor”, a spus el.

Aceste dezvăluiri recente survin în contextul în care China tot mai des publică cazuri de presupus spionaj din partea țărilor occidentale.

Beijingul a lansat, de asemenea, campanii publice pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la spionajul străin și a îndemnat oamenii să raporteze orice activitate suspectă, arată BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel