Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing a publicat mai multe mesaje referitoare la SUA și la reunificarea cu Taiwanul.
Sâmbătă de dimineață, activista și opozanta Jennifer Zeng a sugerat arestarea președintelui Xi Jinping de către Armata de Eliberare a Poporului. Informația a fost preluată masiv pe rețelele de socializare (citește mai mult AICI).
În acest context, în ultimele două ore, pe pagina de Facebook a purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing au fost publicate mai multe mesaje, aproximativ 20, cu referire la cooperarea cu Statele Unite ale Americii și reunificarea pașnică a Republicii Populare Chineze cu Taiwanul.
„Am lucrat întotdeauna cu cea mai mare sinceritate și efort pentru a urmări reunificarea pașnică. Nu vom tolera niciodată nicio activitate care vizează secesiunea. Ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare.
Această poziție este concepută pentru a preveni acțiunile care încalcă Legea Anti-Secesiune; nu îi vizează în niciun caz pe compatrioții chinezi din Taiwan.
Verificarea activităților separatiste pentru „independența Taiwanului”, menținerea integrității teritoriale și protejarea păcii în strâmtoarea Taiwan este un drept sacru pe care China îl exercită în conformitate cu dreptul intern și internațional“, se arată în ultimul mesaj scris de Wang Wenbin.
„Așa cum SUA nu vor permite despărțirea Hawaii, China are dreptul să susțină unificarea țării, deoarece Taiwanul este parte a Chinei. Recent, SUA s-au referit în mod repetat la „statu quo-ul în strâmtoarea Taiwan” și chiar au acuzat China de „schimbarea status quo-ului”.
Acesta este chiar opusul adevărului. Ca să fiu sincer, forțele „independenței Taiwanului” au crescut și s-au extins cu interferența și conivența SUA.
Ei au continuat să facă schimbări în status quo-ul fundamental conform căruia ambele părți ale strâmtorii aparțin uneia și aceleiași Chine și, prin urmare, reprezintă cea mai mare amenințare la adresa păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan“, se arată în alt mesaj.
„Nicio cooperare nu se poate baza pe un format câștig-pierdere. Cooperarea câștig-câștig nu este doar posibilă, ci și obligatorie. Aceasta este adevărata narațiune a relațiilor China-SUA din ultima jumătate de secol și ar trebui să rămână obiectivul pe care îl urmăresc ambele state.
Fără îndoială, China și SUA au concurență în domenii precum economie și comerț, iar China nu se teme de o astfel de concurență. Cu toate acestea, nu suntem de acord că relațiile China-SUA ar trebui definite pur și simplu prin concurență, deoarece aceasta nu reprezintă curentul principal al acestei relații“, se precizează în alt mesaj.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News