Ministerul de Externe va efectua o "analiză imediată" a alegerilor din străinătate în primul tur de scrutin

Ministerul de Externe va efectua o "analiză imediată" a alegerilor din străinătate în primul tur de scrutin, în vederea organizării celui de-al doilea tur, la finalul lunii.

"Ministerul Afacerilor Externe va continua să ofere o atenţie deosebită organizării celui de-al doilea tur al alegerilor, în perioada 22-24 noiembrie. În acest sens, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus deja ca toate misiunile diplomatice şi consulare să efectueze o analiză imediată a posibilelor aspecte de avut în vedere reieşite din derularea primului tur de scrutin", arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.

Această analiză este necesară "pentru a evalua măsurile ce se pot lua, în limitele competenţelor legale, mai sus precizate, ale MAE, în vederea optimizării demersurilor cu caracter organizatoric pentru derularea turului doi al alegerilor prezidenţiale", subliniază sursa citată.

Pregătirea derulării procesului electoral a implicat un efort considerabil, la care a participat peste 85% din personalul MAE - Centrală, misiunile diplomatice şi consulare, precum şi reprezentanţii comunităţilor româneşti din străinătate, arată ministerul.

Totodată, apreciază MAE, "participarea foarte numeroasă a cetăţenilor români din străinătate la procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României este în egală măsură un indicator al potenţialului real de vot al comunităţilor româneşti din afara graniţelor, aspect care va trebui să fie avut în vedere în mod constant de acum înainte pentru garantarea efectivă a exercitării, în bune condiţii, a dreptului de vot al cetăţenilor români aflaţi în străinătate".

În străinătate au votat la urne peste 650.000 de alegători. Cea mai mare prezenţă la vot în diaspora s-a înregistrat în Italia (aproape 130.000 de alegători) şi Marea Britanie (peste 119.000), conform platformei online a Biroului Electoral Central. Prezenţă ridicată s-a înregistrat şi în Spania şi Germania. Lor li se adaugă aproape 25.200 de voturi prin corespondenţă.

Pentru alegerile prezidenţiale, în străinătate au fost amenajate 835 de secţii de votare şi, de asemenea, s-a putut vota prin corespondenţă. Cele mai multe secţii de votare, peste o sută, au fost în Spania (148) şi Italia (142). În Germania au fost 84, în Marea Britanie - 73, în Franţa - 48, SUA - 38, Republica Moldova - 36, Belgia - 23, Olanda - 22, Irlanda - 16, Danemarca - 12, Austria şi Grecia - câte 11, Grecia, Portugalia - 9, Elveţia - 8.

Românii din afara ţării au avut la dispoziţie trei zile pentru a vota la acest scrutin. Turul al doilea în diaspora va avea loc pe 22, 23 şi 24 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel