Dacă Bulgaria este admisă în Schengen în ianuarie, ţara este gata să reorganizeze imediat controalele pe aeroporturi, a declarat marţi pentru BTA ministrul de interne Kalin Stoianov.
El a amintit că Bulgaria a îndeplinit de mult timp toate cerinţele pentru aderarea la Schengen.
'Mai mult, ţara noastră a primit un alt raport pozitiv la sfârşitul lunii noiembrie', a menţionat el.
Stoianov şi-a exprimat speranţa că parlamentul olandez va vota o decizie pentru a sprijini intrarea Bulgariei în Schengen în următoarele zile. Austria rămâne împotriva aderării, deoarece a afirmat că spaţiul Schengen nu funcţionează aşa cum ar trebui în general.
'Bulgaria nu poate lua o poziţie. Se lucrează activ la toate nivelurile', a adăugat Stoianov.
În câteva zile va fi instituită o nouă tehnică de testare a şoferilor pentru presupus consum de alcool şi droguri. Separat, a fost consolidată o structură în sectorul criminalistic al Ministerului de Interne, a afirmat Kalin Stoianov. El a spus că personalul Academiei Medicale Militare este mărit şi va lucra non-stop.
Astfel, nu va mai fi o aşteptare de şase luni pentru expertize medico-legale, a spus ministrul de interne. Ştire selectată de agenţia bulgară de presă BTA pentru promovare şi publicare de către Agerpres, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.
Bulgaria, care speră să fie în sfârşit admisă în spaţiul Schengen după ani de aşteptare, a fost de acord cu o cerere a Ungariei de a elimina o taxă excepţională pe gazul rusesc transportat pe teritoriul său către Ungaria şi Serbia, relatează AFP.
Parlamentul de la Sofia a votat luni eliminarea măsurii, care a intrat în vigoare la 13 octombrie. Taxa este de 20 de leva (10 euro) pe megawatt oră (MWh) de gaz transportat prin gazoductul TurkStream.
Iniţial, măsura era destinată să "reducă profiturile Gazprom", dar s-a dovedit complicat de implementat, iar gigantul rus nu a plătit niciodată suma datorată.
Budapesta şi Belgradul, dependente de hidrocarburile ruseşti şi nerăbdătoare să menţină legături cu Kremlinul, au denunţat decizia, spunând că este o "măsură ostilă care pune în pericol aprovizionarea cu energie a ambelor ţări".
Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a ameninţat chiar că va bloca intrarea Bulgariei în Schengen dacă taxa va fi menţinută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu