Cseke Attila a aprobat încă o tranșă din subvenția pentru gazele naturale necesare termoficării în sistemul centralizat.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Cseke Attila, a aprobat repartizarea către bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale a celei de-a treia tranșe, în valoare de în valoare de peste 28 milioane de lei, din subvenţia de compensare a costurilor legate de achiziţia gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece 2021-2022, se arată într-un comunicat al MDLPA.
Suma repartizată este aferentă consumului de gaze naturale din lunile decembrie 2021 și ianuarie 2022, potrivit cererilor depuse de unitățile administrativ-teritoriale până la această dată, urmând ca, la cererea administrațiilor locale, să fie alocate alte fonduri în următoarele tranșe.
”Continuăm să sprijinim cetățenii și autoritățile publice locale în plata facturilor pentru încălzire și așteptăm și următoarele cereri ale autorităților locale eligibile, care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaze naturale”, a precizat ministrul Cseke Attila.
Astfel, pentru luna decembrie, municipiile Miercurea Ciuc și Ploiești vor primi suma totală de 6.790.813,08 lei, iar pentru luna ianuarie, va fi alocată suma totală de 21.702.734,50 lei pentru Arad, Oradea, Giurgiu, Timișoara, Tulcea și Focșani.
Legea bugetului de stat pe 2022 prevede 400 milioane de lei pentru această linie de finanțare, iar la mijlocul lunii ianuarie și la începutul lui februarie, au mai fost acordate subvenții în valoare totală de aproximativ 61 milioane de lei.
Ministerul Dezvoltării a publicat, pe 7 februarie, ordinul comun cu Ministerul Energiei privind dezvoltarea reţelelor de distribuţie de gaze finanțate din programul Anghel Saligny, transmite Mediafax. Guvernul asigură o finanțare în valoare de 7,5 miliarde de lei pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de gaze naturale.
”Scopul nostru este să asigurăm acest serviciu de bază pentru cetățenii care nu sunt racordați la rețeaua de gaze naturale, respectiv modernizarea infrastructurii existente. Vom branșa aproximativ 196.000 de familii la rețeaua de gaze. Pentru rețeaua de apă, canal și drumuri, Ministerul Dezvoltării a primit deja cereri de finanțare de la 97,5% dintre comunele, orașele, municipiile și județele din România, fapt care subliniază nevoia pentru aceste investiții pe care le vom finanța prin Programul Anghel Saligny”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu