Ministerul Dezvoltării poate interveni și în cazul distrugerilor provocate de incendii. Decizie a Guvernului

Incendiu violent pe creasta munților Latoriței, zona Voineasa / Foto: Facebook Salvamont Vâlcea
Incendiu violent pe creasta munților Latoriței, zona Voineasa / Foto: Facebook Salvamont Vâlcea

Distrugerile provocate de incendii vor putea fi puse în siguranță și remediate, în primă urgență, de Ministerul Dezvoltării. Executivul, la propunerea MDLPA, a aprobat, în ședința de astăzi, o modificare legislativa în acest sens – anunță ministrul Cseke Attila.

Măsura este prevăzută de actul normativ care reglementează funcționarea Companiei Naționale de Investiții (Compania Națională de Investiții), aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării. Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că ordonanța aduce o serie de modificări importante la derularea Programului Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social (PNCIPS), printre acestea și reglementarea definiției lucrărilor în primă urgență, astfel că, la categoria riscuri naturale existente, se adaugă incendiile și accidentele tehnice.

Așadar, în contextul în care acest tip de calamități provoacă prejudicii la nivelul autorităților locale, acestea vor primi finanțări pentru despăgubiri. De asemenea, actul normativ vine cu o soluție pentru îmbunătățirea condițiilor școlare din mediul rural. ”Ministerul reabilitează școlile din mediul rural și a propus o soluție pentru racordarea la rețeaua de apă și canalizare acolo unde acest serviciu public de bază nu este disponibil. Acum am formulat o soluție și pentru aceste școli”, a spus ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Actul normativ prevede realizarea unor grupuri sanitare cu fose septice și, spre deosebire de reglementările în vigoare, oferă posibilitatea realizării unor grupuri sanitare cu fose septice ecologice, care au unitate de tratare anaerobă a apelor reziduale și asigură epurarea apelor uzate și nu necesită vidanj. Totodată, noile modificări prevăd și reglementări pentru situațiile în care recepția la terminarea lucrărilor nu se poate realiza din lipsa utilităților, racordarea cărora este sarcina exclusivă a beneficiarilor. Un bazin de apă, de exemplu, nu poate fi testat fără a fi racordat la apă și nu poate fi predat beneficiarilor fără testare.

Dacă sunt întârzieri în acest sens, cheltuielile care rezultă din întârzieri sunt suportate de beneficiar, fiind astfel economisiți bani publici - a conchis ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel