Comenzile industriale în Germania au depăşit aşteptările în iunie, dar această evoluţie a fost determinată în principal de majorarea cererii pentru produse de valoare ridicată, iar Ministerul Economiei de la Berlin apreciază că acest sector nu a ajuns încă la momentul decisiv, transmit AP şi Reuters.
Ritmul de creştere al PIB-ului Germaniei încetineşte deoarece exportatorii sunt afectaţi de cererea globală mai slabă, disputele comerciale dintre SUA şi China, şi Brexit. Aceste riscuri externe sunt parţial compensate de majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piaţa solidă a forţei de muncă şi de ratele scăzute ale dobânzilor.
Industria reprezintă aproximativ o cincime din economia germană, iar datele privind comenzile industriale constituie un indicator cheie al robusteţii activităţii economice.
Cererea pentru bunuri "Made in Germany" a urcat în iunie cu 2,5%, comparativ cu un declin de 2% luna precedentă, cel mai semnificativ avans din august 2017, în urma creşterii cu 8,6% a cererii din statele din afara zonei euro, mai ales pentru produse de valoare ridicată.
Analiştii se aşteptau la o expansiune de doar 0,5% în iunie, dar Ministerul Economiei de la Berlin a avertizat că pe plan intern comenzile industriale au scăzut cu 1%.
"Creşterea decentă din iunie este o veste bună, dar nu e un motiv să sărbătorim imediat. Pe fondul escaladării tensiunilor comerciale, este necesară o atitudine modestă", a apreciat Thomas Gitzel, economist la VP Bank.
Acesta a avertizat că declinul comenzilor industriale pe plan intern ar putea indica o recesiune în Germania.
Ministerul Economiei avertiza, într-un raport publicat luna trecută, că industria germană şi exporturile sunt afectate de încetinirea economiei mondiale. Dar datele privind cererea internă par încurajatoare, piaţa forţei de muncă încă stimulează prima economie europeană - deşi într-un ritm mai lent - iar "principalii indicatori, alături de datele privind declinul comenzilor industriale, arată că perioada de slăbiciune economică din sectorul industrial va fi de durată", apreciază oficialii germani. Aceştia susţin că se menţin riscurile negative, cum ar fi conflictele comerciale, Brexitul şi tensiunile geopolitice.
După ce a evitat la limită recesiunea la finalul lui 2018, economia germană a crescut cu 0,4% în primul trimestru din 2019, dar analiştii se aşteaptă la un declin în trimestrul doi din 2019.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu