Ministerul Economiei umflă schema de personal. Se face loc pentru oamenii PSD-ului

foto gov.ro/Florin Spătaru, ministrul Economiei
foto gov.ro/Florin Spătaru, ministrul Economiei

Joi a fost aprobată o Hotărâre de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, prin care are loc suplimentarea numărului de posturi de la 250 la 275.

Pe lângă aceasta, numărul secretarilor de stat a fost majorat de la trei la patru. Modificările au loc la doar trei luni şi jumătate de la ultima reorganizare.

Explicația executivului este că în acest fel se va eficientiza aparatul bugetar.

În şedinţa de Guvern, Ministerul Economiei nu mai prezentat explicaţii privind necesitatea suplimentării posturilor din instituţie.

Mai mult decât atât, potrivit Adevărul, nu a fost îndeplinită perioada de 10 zile de consultare publică înainte de adoptare.

Explicațiile inițiatorilor

„Subdimensionarea resursei umane a condus la imposibilitatea menţinerii unor activităţi esenţiale în domeniul atragerii fondurilor străine ori implementării de proiecte europene, precum şi la imposibilitatea stabilirii adecvate a repartizării sarcinilor referitoare la gestionarea informaţiilor clasificate.”

„Modificarea HG nr. 1326/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei în sensul suplimentării cu 25 a numărului de posturi este justificată de imposibiliatea (n.r. – imposibilitatea) desfăşurării unor activităţi necesare îndeplinirii atribuţilor (n.r. – atribuţiilor) proprii ale minsiterului (n.r. – ministerului), precum şi de necesitatea optimizării altor procese de muncă”, explicau iniţiatorii.

Potrivit sursei citate, referitor la motivul înfiinţării unei noi funcţii de secretar de stat, Guvernul a argumentat că pentru „eficienţă şi eficacitate” mai mari.

O explicație secundară a suplimentărilor ar putea fi aceea că s-a făcut loc pentru numirile celor de la PSD, după ce oamenii PNL-ului au refuzat să părăsească funcțiile.

Amintim că suplimentarea numărului de posturi al Ministerului Economiei, operată de Executiv în luna aprilie, este motivată în Nota de fundamentare prin necesitatea consolidării unor zone de interes special, cum ar fi Direcția Politici Industriale și Competitivitate, administrarea infrastructurii IT sau Structura de Securitate, cu atât mai mult cu cât ministerul are în gestionare protofolii sensibile precum industria de apărare și mineritul neenergetic.


La o primă vedere, se pare că nu se justifică de ce la reorganizarea din decembrie 2021 nu  s-a realiat o analiză justă și o dimensionare corectă a tuturor structurilor Ministerului Economiei. 


În noua Hotărâre de Guvern, se solicită suplimentarea numărului de posturi ”de la nivelul Serviciului Relații Publice, Protocol, Arhivă și Registratură, având în vedere obligativitatea desfășurării activităților în condiții de continuitate și cu respectarea termenelor legale și imposibilitatea repartizării corespunzătoare a sarcinilor în condițiile existenței (deja!) unui număr de 11 posturi la nivelul acestei structure” (nr:structuri). Nu se specifică cu câți angajați se va suplimenta numărul de posturi, în condițiile în care, în prezent, un angajat al acestei structuri se ocupă de puțin peste 22 de angajați ai ministerului.


Directorul de resurse umane pare că nu știe că Legea 544/2001 și Ordonanța de Guvern 27/2002 reglementează nu numai activitatea de acces al publicului la informații publice și cea de soluționare a petițiilor, ci chiar obligativitatea instituțiilor publice de a organiza compartimente distincte pentru aceste activități. Altfel, nu se justifică solicitarea din document: ”Totodată arătăm că este necesară stabilirea unui compartiment distinct potrivit Legii nr.544/2001, și că structura indicate (nr:indicată) gestionează inclusiv activitatea de răspunsuri la petiții, memorii și alte solicitări adresate instituției”. Dacă ar fi știut, aceste compartimente ar fi fost înființate în luna decembrie 2021, la prima reorganizare a Ministerului Economiei.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel