CCR a admis ”excepția de neconstituționalitate” privind obligația de a contribui la fondul de tranziție energetică.
Ministerul Energiei a anunțat că a luat act de decizia Curții Constituționale a României din 7 noiembrie, prin care a fost admisă ”excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art. 15 și ale Anexei nr. 6 din OUG nr. 27/2022”.
Astfel, ”decizia Curții a relevat faptul că obligația de a contribui la fondul de tranziție energetică impusă anumitor producători de energie electrică ar contraveni principiilor constituționale referitoare la așezarea justa a sarcinilor fiscale și la libertatea economică.
Ministerul Energiei subliniază importanța unei analize aprofundate a motivării deciziei pentru a înțelege pe deplin implicațiile acesteia asupra reglementărilor și a mecanismelor aplicabile în sectorul energetic”, se arată într-o precizare de presă a Ministerului Energiei.
De asemenea, potrivit sursei menționate, ”odată ce motivarea va fi disponibilă, Ministerul va evalua cu atenție toate aspectele juridice și tehnice ale deciziei, în vederea identificării celor mai potrivite măsuri pentru a pune viitorul text de lege în acord cu prevederile Constituției, dar și pentru a asigura stabilitatea pieței de energie și continuarea protejării consumatorilor finali”.
Conform comunicatului de presă al CCR, ”Curtea a reținut că prevederile legale criticate care impun obligativitatea achitării contribuției la fondul de tranziție energetică de către anumiți producători de energie electrică nesocotesc, în principal, principiul așezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art.56 din Constituție, și dispozițiile art.45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică și libera inițiativă, afectând concurența loială și descurajând producția de energie din surse regenerabile”, decizia de admitere a excepției de necostituționalitate fiind luată cu unanimitate de voturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu