Ministerul Finanțelor s-a împrumutat, din nou, de la bănci. 600 de milioane de lei la o dobândă anuală de 3%

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Statul român a făcut un nou împrumut de la bănci. De data aceasta, este vorba de 600 de milioane de lei, la o dobândă anuală de 3%. 

Ministerul de Finanţe a redeschis joi o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2028 şi s-a împrumutat cu 600 milioane lei de la bănci, la o dobândă anuală de 3%, scrie Mediafax. 

Volumul total al cererii a fost de 675,2 mil. lei, din care ofertele competitive au fost 589 mil.lei, iar cele necompetitive 86,2 mil. lei. Din valoarea nominală adjudecată, suma oferită de bănci în nume şi cont propriu s-a ridicat la 468,7 mil. lei, iar în contul clienţilor suma a fost de 45 mil. lei.

Ofertele necompetitive s-au ridicat la 86,2 mil. lei. Rata cuponului a fost 4,15%, iar randamentul până la maturitate aferent preţului acceptat este de 3%.

În urma licitaţiei organizate luni, ministerul a împrumutat 995 milioane lei în două emisiuni de titluri de stat cu scadenţa în 2022, respectiv 2030, cu o dobândă de 1,72% şi 3,27%.

România. 15 miliarde, împrumut de tip FMI

Oana Florea (PSD) susține că PNRR ar ascunde în spate un plan de austeritate pentru România, iar țara noastră ar avea de fapt 14 miliarde nerambursabile de la UE, nu 29. Diferența de 15 miliarde ar fi un împrumut de tip FMI.

"PNRR-ul Guvernului Cîțu ascunde un Plan Sinistru de Austeritate pentru România. Este o mare minciună că România are 29 de miliarde euro din PNRR. De fapt, avem la dispoziție doar 14 miliarde nerambursabile de la UE pentru PNRR. Diferența de 15 miliarde de euro este un împrumut de tip FMI, care va pune un jug social crâncen pe România. Acesta este adevărul pe care guvernarea Cîțu vrea să-l ascundă, de aceea a și făcut totul pe furiș.

Ce presupune acest plan de austeritate: înghețarea pensiilor pe 5 ani, înghețarea salariilor pe 5 ani,  înghețarea alocațiilor, creșterea vârstei de pensionare, creșterea taxelor la IT și IMM-uri, eliminarea stimulentelor, dublarea impozitelor pe proprietate la persoanele fizice. Oare de ce restul statelor UE, cu excepția Italiei și României, au refuzat împrumutul din PNRR și s-au rezumat doar la accesarea grant-urilor, adică a sumelor nerambursabile? Pentru că nu vor să pună acest jug social pe cetățenii lor! PSD nu va susține niciodată acest Plan care taie venituri-pensii, salarii, alocații, care amputează grav puterea de cumpărare, anulează facilități, crește taxe și impozite. Nu mai e vorba de un Plan de Redresare și Reziliență, ci un Plan Sinistru de Austeritate.", a scris Oana Florea pe Pagina sa de Facebook.

CITEȘTE AICI: Oana Florea: PNRR-ul Guvernului Cîțu ascunde un plan sinistru de austeritate pentru România. 15 miliarde, împrumut de tip FMI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel