Trei cereri de audiere prin videoconferinţă a lui Sebastian Ghiţă au fost adresate Ministerului Justiţiei din Serbia, două dintre acestea fiind formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), iar o alta de Tribunalul Prahova, fostul deputat urmând a fi audiat pe 6 şi 8 iunie.
Potrivit unui comunicat postat, miercuri, pe site-ul Ministerului Justiţiei (MJ), referitor la cererile de asistenţă judiciară internaţională în materie penală având ca obiect audierile prin videoconferinţă, acestea au fost întocmite de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Tribunalul Prahova care au solicitat audierea prin videoconferinţă.
"Situaţia cererilor de audiere prin videoconferinţă adresate Ministerului Justiţiei din Serbia este următoarea: cererea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie emisă pentru termenul din 17.05.2017, a fost transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia în data de 3.05.2017 (cererea a fost îndeplinită). Cauza a fost amânată pentru 22.05.2017, când s-a formulat o nouă cerere de asistenţă având ca obiect audierea prin videoconferinţă transmisă la data de 18.05.2017 la Ministerul Justiţiei din Serbia (cererea a fost îndeplinită). La termenul din 22.05.2017 cauza a fost din nou amânată, stabilindu-se un nou termen la data de 06.06.2017. Cererea a fost transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia în data de 25.05.2017 (cererea este în curs de executare). Cererea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un alt dosar, emisă pentru termenul din 6.06. 2017, a fost transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia la data de 16.05.2017. În acest dosar a avut loc testarea tehnică între departamentele IT ale instanţelor competente. Această cerere este în curs de executare", se arată în comunicat.
Conform documentului, o altă cerere a fost formulată de Tribunalul Prahova pentru termenul din 8 iunie. Aceasta a fost primită, miercuri, la MJ, urmând să fie înaintată Ministerului Justiţiei din Serbia.
Fostul deputat român Sebastian Ghiţă a fost eliberat, vineri, din arestul Poliţiei de la Belgrad în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de euro, stabilită de magistraţii sârbi care au luat în discuţie solicitarea avocaţilor apărării.
Surse judiciare din Belgrad au declarat că eliberarea lui Sebastian Ghiţă a fost condiţionată de obligativitatea de a nu părăsi capitala Republicii Serbia şi de a se prezenta la poliţie la datele de 1 şi 15 ale fiecărei luni până la soluţionarea dosarului ce i-a fost deschis în instanţă pentru utilizarea unei identităţi false.
În audierea desfăşurată în 19 mai, Sebastian Ghiţă le-a declarat judecătorilor sârbi că nu este de acord cu cererea de extrădare formulată de Ministerul Justiţiei din România întrucât "este persecutat politic", relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News