Ministerul Justiției supune dezbaterii publice proiectul de lege privind concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii.
'Prin Decizia nr. 121/2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 487 din 9 iunie 2020, Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate a art. 106 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor1.
Curtea Constituțională a reținut faptul că legea organică privind statutul judecătorilor și procurorilor - Legea nr. 303/2004 - nu prevede aspecte esențiale privind concursul de admitere în magistratură, cum sunt etapele și probele de concurs, modalitatea de stabilire a rezultatelor și posibilitatea de contestare a fiecărei probe, contravenind dispozițiilor art. 73 alin. (3) lit. l) din Constituție. Aceeași motivare a fost reținută de Curte și pentru celelalte examene reglementate de Legea nr. 303/2004: admiterea la Institutul Național al Magistraturii, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii și examenul de capacitate al judecătorilor stagiari și al procurorilor stagiari.'
'În acord cu Decizia Curții Constituționale menționată mai sus, a fost elaborat un proiect de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și la concursul de admitere în magistratură.
Ministerul Justiției supune dezbaterii publice acest proiect, în care sunt reglementate, în acord cu decizia Curții Constituționale menționată, o serie de aspecte legate de organizarea concursurilor în cauză, prin raportare la reglementările existente în Legea nr. 303/2004 anterior intervenției legislative operate prin Legea nr. 242/2018 (spre exemplu, durata și structura cursurilor la INM, durata stagiului judecătorilor și procurorilor), precum și prin preluarea și adaptarea, la nivel de lege, în scop de simplificare, a unor dispoziții cuprinse în regulamentele aprobate prin hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii care au ca obiect domeniile evidențiate în Decizia Curții Constituționale. Această propunere are în vedere menținerea soluției tranzitorii deja adoptate pentru anul 2019 cu privire la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii.
De asemenea, proiectul cuprinde și dispoziții tranzitorii în legătură examenul de capacitate al magistraților a cărui susținere a fost amânată de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în data 12 martie 2020, soluția legislativă cuprinsă în proiect fiind în sensul reluării acestui examen, în baza noilor dispoziții legale.' transmite Ministerul Justiției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu