Ministerul Muncii transmite că se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata indemnizației lunare pentru creșterea coilului, după numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament.
Un număr de 142.990 de dosare au fost depuse la Agenția națională și la agențiile teritoriale de plăți și inspecție socială, după data de 1 iulie, pentru acordarea indemnizației de creșterea și îngrijirea copilului, în jur de 10% dintre acestea fiind depuse de către bărbați, informează un comunicat al Ministerului Muncii.
"Începând cu 1 iulie 2016, data la care Guvernul a implementat, la propunerea Parlamentului, actul normativ prin care a fost majorat la 85% cuantumul indemnizației lunare pentru creșterea copilului (ICC), la agenția națională și la agențiile teritoriale de plăți și inspecție socială au fost depuse 142.990 dosare — 129.226 femei și 13.764 bărbați. Începând cu luna iulie, prin aplicarea HG nr. 449 din 22 iunie 2016 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, limita minimă a indemnizației în România este 1.063 lei, reprezentând 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată de 1.250 lei", se precizează în comunicat.
[citeste si]
Impactul bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie a fost de 70 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult față de estimarea inițială.
Astfel, potrivit informațiilor primite de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, obținute în urma unui studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, media cuantumului ICC, la nivel național, a fost de 1.404 lei. Cea mai mică valoare medie s-a înregistrat la Suceava — 1.182 lei, iar cea mai mare în București, în sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei.
Potrivit Ministerului Muncii, același studiu a evidențiat faptul că un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC, adică 242 persoane, consumă o treime din bugetul alocat, existând chiar cuantumuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro.
În acest moment, după numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament, se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar această situație trebuie dezbătută public în următoarea perioadă, precizează Ministerul Muncii.
Un comunicat al Ministerului Muncii subliniază faptul că plata indemnizațiilor pentru mame a depășit plafonul bugetar alocat și sugerează posibile tăieri în viitorul apropiat. Informația a fost prezentată de Radu Tudor, luni, în emisiunea "La Ordinea Zilei".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News