Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Parlamentului au avizat favorabil, sâmbătă, bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) pentru anul 2021.
Deputaţii şi senatorii din cele două comisii de specialitate au avizat proiectul cu 25 de voturi "pentru", 14 "împotrivă" şi 3 abţineri.
"Obiectivul nostru nu este să ne mulţumim cu aceste resurse"
"Bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale acoperă cheltuielile necesare. Obiectivul nostru nu este să ne mulţumim cu aceste resurse ci să reducem risipa acolo unde ea este identificată şi, de asemenea, să venim cu un set de măsuri care să crească fondurile bugetare şi să genereze chiar economii la bugetul de stat. Avem câteva proiecte de lege care vor fi transmise către Parlament şi vom vedea cu toţii că există spaţiu chiar pentru economii bugetare, în felul acesta putând să transferăm, să dimensionăm, resursele în alte zone unde este mai mare nevoie de ele", a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Ea a explicat că bugetul ministerului este cu 10% mai mare şi ajunge până la valoarea de 53,77 miliarde lei. Majorarea semnificativă în bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale este determinată în principal din subvenţiile care se transferă bugetului de asigurări sociale de stat, de 18,19 miliarde lei, din care 16,77 miliarde lei reprezintă subvenţii pentru pensii şi 1,42 miliarde lei subvenţii pentru şomaj.
Bani asistență socială
"În anul 2021 sunt alocate 34,3 miliarde lei pentru asistenţă socială, mai mult cu 6% faţă de anul trecut, iar aceşti bani sunt distribuiţi în felul următor: 11,9 miliarde lei pentru plata pensiilor pentru agriculturi şi a indemnizaţiilor şi ajutoare pentru pensionari plătite din bugetul de stat, 21,7 miliarde lei beneficii de asistenţă socială, din care 9,8 miliarde lei pentru alocaţii de stat pentru copii, 5,97 miliarde lei merg pentru indemnizaţiile de creştere a copilului şi stimulentul de reinserţie, 4,4 miliarde pentru finanţarea drepturilor pentru persoane cu handicap, iar 1,43 miliarde lei reprezintă ajutoare sociale, ajutoare de urgenţă, alocaţii de plasament, ajutoare de încălzire.
De altfel, din acest fond au fost plătite şi drepturile pentru minerii din Valea Jiului, cele restante, mai mult de 3 luni, faţă de cele care au fost plătite din fondul de garantare a salariilor suportat din bugetul de asigurări sociale de stat. În plus, tot din bugetul Ministerului Muncii, componenta de asistenţă socială, 631 milioane lei merg pentru acordarea unor indemnizaţii în temeiul ordonanţelor de urgenţă 30 şi 132/2020 pentru profesionişti pentru întreruperea temporară a activităţii", a mai spus ministrul Muncii.
53,778 miliarde de lei credite bugetare
Propunerea de buget pentru Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pe anul 2021 este de 53,778 miliarde de lei credite bugetare, în creştere cu 10,12% faţă de anul precedent. De asemenea, valoarea creditelor de angajament se ridică la 53,899 miliarde de lei, mai mare cu 9,74% comparativ cu anul 2020. Pentru cheltuieli de personal sunt alocate 387,317 milioane lei, iar pentru bunuri şi servicii 264,189 milioane lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu