Guvernul ia în calcul acordarea de alocații diferențiate pentru copii, motiv pentru care Ministerul Muncii,Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a cerut opinia Curţii Constituţionale pe această temă, a declarat, joi, la Palatul Victoria, ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Limita maximă pentru alocații ar putea depăși 84 de lei, dacă se va obține o opinie favorabilă de la Curtea Constituțională privind aplicarea unui sistem dferențiat de acordare a alocațiilor pentru copii, a afirmat ministrul Muncii, Rovana Plumb.
"Pentru anul acesta, dublăm de la 1 iunie alocațiile pentru toți cei 3.700.000 de copii. În plus, prin modificarea adoptată începând cu anul 2015, un număr de 500.000 de copii vor primi peste 84 de lei, încă 42 de lei. Am făcut o adresă către Curtea Constituțională, prin care vrem să știm dacă acest drept unic universal înseamnă un cuantum al alocației egal pentru toți copiii sau faptul că toți copiii trebuie să primească o alocație, dar putem să dăm și diferențiat în funcție de nevoile copiilor care vin din familii defavorizate. Noi am făcut acest lucru, am dat la 500.000 de copii 42 de lei în plus, practic am dublat această alocație, dar intervenim prin legea privind susținerea familiei prin acordarea alocațiilor de către Guvern. În ceea ce privește alocația de stat, vrem să știm foarte clar dacă acest drept universal se aplică fără discriminare în ceea ce privește cuantumul, sau se poate face diferențiat, în funcție de nevoile copilului. Luăm în calcul, după cum bine știți, formula care este aplicabilă la nivelul Uniunii Europene, și anume aceea de venit pe membru de familie până în 530 de lei, respectiv copii care trebuie să primească mai mult", a precizat ministrul Muncii, prezent, joi, la Palatul Victoria, cu ocazia lansării, de către MMFPSPV, a "Ghidului copiilor pentru adulții care decid viitorul lor — politicieni, guvernanți, lideri formali sau informali".
Ministrul Plumb a declarat, de asemenea, că se dorește ca indemnizația mamei pe perioada concediului de maternitate, de 18 săptămâni, să fie egală cu media salariului din ultimele 12 luni, și nu cu 85% din salariu, întrucât "nașterea nu este o boală și mama nu trebuie să fie penalizată".
"Azi, vorbim noi!", la Palatul Victoria
Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, alături de Consiliul Elevilor și UNICEF România, au organizat, joi, la Palatul Victoria, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, evenimentul "Azi Vorbim Noi", care a oferit copiilor din România încă o oportunitate de a-și face auzită vocea, în contextul în care, la nivel internațional, se pune din ce în ce mai mult accent pe promovarea și susținerea afirmării dreptului la participare a copilului.
Cu această ocazie, a fost lansat "Ghidul copiilor pentru adulţii care decid viitorul lor - politicieni, guvernanţi, lideri formali sau informali", ce cuprinde o serie de mesaje ale copiilor, structurate pe mai multe domenii: piaţa muncii, educaţie, sănătate, violenţa asupra copilului, participarea copilului, voluntariat, copilul şi mass media, relaţia copilului cu familia, România noastră peste 20 de ani.
În cadrul evenimentului de la Palatul Victoria, MMFPSPV și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție au semnat un Acord de parteneriat cu Consiliul Național al Elevilor.
La eveniment au participat premierul Victor Ponta, reprezentantul UNICEF în România - Sandie Blanchet, ministrul Muncii - Rovana Plumb, președintele Camerei Deputaților - Valeriu Zgonea, președintele Consiliului Elevilor - Horia Șerban Ioniță, elevi, pecum și Andreea Marin, Ambasador Național UNICEF.
Sandie Blanchet: Copiii au devenit o prioritate pentru România
În discursul susținut cu această ocazie, Sandie Blanchet, reprezentatul UNICEF în România, și-a manifestat încrederea că "România poate deveni un campion al drepturilor copiilor în regiune".
"În ultimii ani, copiii au redevenit o prioritate pentru România - atât autoritățile, cât și mass-media și publicul larg au adus drepturile copilului pe agenda lor de priorități", a declarat Sandie Blanchet, punctând și importanța pachetului minim de servicii adresat în mod special copiilor vulnerabili și familiilor lor, care integrează sectoarele protecției socilae, sănătății și educației.
"Credem că pe măsură ce aceste reforme au loc, România poate deveni un campion al dreptrilor copiilor în regiune. UNICEF va continua să lucreze cu toți invitații prezenți astăzi la acest eveniment special pentru dreptrile copiilor din România și din lume", a conchis reprezentatul UNICEF în România, Sandie Blanchet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu