Ministerul Muncii explică, în cadrul unui comunicat de presă transmis DC News, decizia guvernului de a desființa Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială și de a forma, prin comasare, o structură unică, denumită Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, în subordinea Ministerului Muncii.
”Prin înfiinţarea Agenției Naționale pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială, România se aliniază principiilor europene privind întărirea capacității actului de control, conducând la eliminarea fraudelor”, informează Ministerul Muncii, care oferă mai multe precizări legate de acest subiect, în urma ”dezinformărilor apărute, în ultimele zile, în spaţiul public”.
Potrivit documentului citat, ”înfiinţarea Agenției Naționale pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială, prin comasarea Inspecției Muncii și a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, respectă legislaţia în vigoare şi convenţiile internaţionale la care România a aderat în domeniile muncă și securitate socială. Scopul acestei reorganizări este eficientizarea şi optimizarea activităţilor de control în domeniul relațiilor de muncă, al sănătății și securității în muncă, precum și în domeniul social”.
Ministrul Muncii argumentează că ”prin crearea unei instituții unice se propune nu doar alinierea la principiile europene în domeniu, în vederea întăririi capacității administrative, iar prin managementul unitar al bazelor de date din domeniile muncii și beneficiilor sociale se asigură un control riguros asupra beneficiarilor de asistență socială, cât și asupra angajatorilor și angajaților, în vederea eliminării fraudelor”.
În plus, Ministerul Muncii precizează, că, în pofida dezinformărilor lansate de opoziţie în spaţiul public referitoare la această decizie a guvernului, funcţionarii care activează în cadrul lor nu vor fi afectaţi, ci îşi vor continua activitatea în cadrul unei instituţii organizate pe criterii mai eficiente, întrucât comasarea celor două instituții se realizează cu preluarea posturilor și a personalului aferent, precum și cu respectarea regimului juridic al fiecărei categorii de personal, cu menținerea drepturilor salariale.
”De asemenea, menţionăm că personalul Agenției este format din demnitar, secretar general, funcționari publici, funcționari publici cu statut special și personal contractual. Astfel, se respectă prevederile din art. 6 din Convenţia OIM nr. 81/1947 ratificată de România în 1973”, aluzie la argumentele invocate de PNL prezentate în solicitarea adresată Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr. 86/2014.
”Instituția nou înființată asigură îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare printr-o viziune inovatoare asupra domeniilor de muncă, sănătate și securitate în muncă și securitate socială, asupra funcției de control în vederea eliminării fraudelor și erorilor, muncii nedeclarate, identificarea abuzurilor în toate formele prevăzute de legislația în vigoare, precum și asigurarea standardelor de calitate de către furnizorii de servicii sociale. Totodată, demersul de reformare a instituţiilor publice vizează apropierea de cetăţeni şi asigurarea serviciilor de calitate, conform standardelor europene. De asemenea, înființarea unei noi instituții s-a impus ca urmare a deficiențelor constate de Curtea de Conturi, care demonstrează că sistemul actual nu este eficient, lucrându-se mai mult pe efect și mai puțin pe cauză, respectiv prevenție. În acest sens, prin noua structură se urmăreşte întărirea capacităţii actului de control, se conferă inspectorilor atribuţii noi şi drepturi mult mai bine conturate şi se asigură controlul aplicării unitare a legislaţiei specifice în vigoare”, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News