Polonia va cumpăra zeci de transportoare blindate Rosomak, în valoare de peste 600 de milioane de dolari

Polonia își va întări armata cu 58 de transportoare blindate Rosomak.

Captură de ecran / Foto: Video Youtube Rosomak SA
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Rosomak SA

Ministerul polonez al Apărării va cumpăra 58 de transportoare blindate de trupe Rosomak, în valoare de 2,6 miliarde de zloţi (659,8 milioane de dolari). Vehiculele urmează să fie livrate în 2026-2027, transmite Ministerul, conform agenției Reuters, citată de Agerpres.

Transportoarele, care vor fi dotate cu lansatoare de rachete ghidate antitanc SPIKE-LR, vor fi cumpărate de la un consorţiu format din Huta Stalowa Wola, Polska Grupa Zbrojeniowa, Rosomak S.A. şi WB Electronics S.A. (Polonia).

Invazia rusă din Ucraina a făcut din întărirea forţelor armate o prioritate pentru Polonia, care alocă în prezent circa 4% din PIB pentru apărare.

Polonia este unul dintre susţinătorii militari şi politici cei mai fermi ai Ucrainei în faţa agresiunii militare lansate de Rusia în februarie 2022. Luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul polonez Donald Tusk au semnat la Varşovia un acord bilateral în domeniul securităţii ce prevede elaborarea unui plan prin care rachetele şi dronele ruse trase în direcţia Poloniei pot fi doborâte în spaţiul aerian ucrainean. 

Armata poloneză pregătește civili

Două sute de civil învață la o bază militară poloneză, situată la sud-vest de Varşovia, să tragă cu arme de foc, să lanseze grenade şi se familiarizează cu diverse tactici militare.

Sezonul de antrenament din Tomaszów Mazowiecki se numără printre cele circa 20 de proiecte propuse de armata poloneză civililor. Acestea vin într-un moment în care războiul se intensifică în Ucraina vecină, iar tensiunile se amplifică şi la frontiera cu Republica Belarus.

„Am doi copii, aş vrea să învăţ bazele supravieţuirii şi ce trebuie făcut într-o situaţie periculoasă. Poate că într-o zi va trebui să-mi apăr propriii copii”, a declarat Monika Ludwiczack, o secretară de şcoală în vârstă de 41 de ani.

Citește în continuare aici: Armata poloneză antrenează civili să tragă cu arme de foc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel