Ministerul Sănătăţii intenţionează să achiziţioneze 3.000 de autoturisme de transport medical, un program-pilot prin care vor fi cumpărate primele 100 de maşini urmând a se finanţa printr-un program al Băncii Mondiale, potrivit precizărilor făcute sâmbătă, la Zalău, de ministrul Florian Bodog.
”Dorim să achiziţionăm 3.000 de autoturisme de transport medical, nu le spun ambulanţe, care să facă acest lucru - să transporte pacienţii din zonele sărace, din zonele izolate, să îi transporte la ambulatoriile de specialitate, la medicii de familie, dar pentru asta trebuie să acordăm o atenţie deosebită medicinei primare. Trebuie să creştem finanţarea acordată medicinei primare şi suntem determinaţi să o facem şi o vom face. În acelaşi timp, trebuie să creştem dotarea cabinetelor medicilor de familie”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, potrivit Agerpres.
El a adăugat că primele 100 de astfel de autoturisme vor fi cumpărate printr-un program al Băncii Mondiale. ”Pentru aceste maşini, toată lumea se întreabă de unde vor fi finanţate, pentru că nu apar în bugetul Ministerului Sănătăţii. Am găsit o soluţie prin Banca Mondială şi va fi un program-pilot, cu 100 de maşini. Ele vor fi maşini de transport, cel mult cu asistent medical, care poate veni de la centrul de asistenţă comunitară sau poate veni de la un cabinet de medic de familie, însă practic vom lua pacienţii şi îi vom duce la facilităţi medicale”, a explicat Bodog.
Ministrul Sănătăţii s-a aflat sâmbătă, la Zalău, pentru o vizită de lucru la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiu, unde s-a întâlnit cu managementul unităţii şi cu Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci