Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România. Începe vaccinarea. Sunt deja 2000 cazuri

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România.

Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. 

De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare. 

Rujeola este o boală acută infecţioasă, transmisă pe cale aeriană, extrem de contagioasă, caracterizată prin sezonalitate și periodicitate

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. 

Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. 

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare, a transmis Ministerul Sănătății.

Simptomele asociate expunerii la virusul rujeolic. Există risc de moarte

Rujeola, oreionul și rubeola sunt boli cu care nu este de glumit. Înainte de inventarea vaccinurilor, aceste boli erau la ordinea zilei, în special în rândul copiilor. 

Simptomele asociate expunerii la virusul rujeolic includ erupția cutanată, tusea, secrețiile nazale, ochii iritați sau febra. Infecția cu acest virus poate provoca complicații precum infecții ale urechii, pneumonie, convulsii, leziuni ale creierului, iar, în unele cazuri, chiar decesul.

Deoarece rujeola este extrem de infecțioasă, ar trebui ca vaccinarea în rândul copiilor să aibă loc în procent de peste 95%, potrivit recomandărilor OMS. Acoperirea vaccinală ROR a scăzut în ultimii ani, copiii fiind astfel expuși riscului de îmbolnăvire gravă sau chiar deces din cauza rujeolei care poate fi prevenită printr-un vaccin ce nu comportă niciun risc.

Unii copii simt puțină durere în braț acolo unde pătrunde acul siringii și pot face febră sau iritație la câteva zile de la administrarea vaccinului. Dacă nu este vaccinat, copilul tău riscă să moară din cauza unei boli care poate fi prevenită.

Bolnavul este contagios cu cinci zile înainte şi cinci zile după apariţia erupţiei cutanate.

Transmiterea virusului se face: direct prin contact cu persoana bolnavă prin picături de secreţie nazofaringiană şi secreţii conjunctivale răspândite în aer în jurul bolnavului; acestea rămân în suspensie în aer, fiind contagioase până la 2 ore după ce bolnavul a părăsit încăperea sau alt spaţiu închis; indirect prin obiecte contaminate cu secreţii de la bolnav, modalitate întâlnită mai rar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel