Forma de organizare a concursului de rezidențiat rămâne nemodificată, anunță Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătății a anunțat marți că forma de organizare a concursului de rezidențiat rămâne nemodificată.
"În urma unor consultări interne, asociațiile studenților la medicină din universitățile și facultățile de profil au informat Ministerul Sănătății cu privire la faptul că majoritatea studenților au optat pentru menținerea actualei forme de desfășurare a concursului de rezidențiat.
În urma discuțiilor dintre ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila și reprezentanții studenților, s-a ajuns la un acord privind susținerea punctului de vedere majoritar al studenților de a continua organizarea concursului de rezidențiat prin concurs unitar, național, pentru domeniul medicină, domeniul medicină dentară şi, respectiv, domeniul farmacie, cu tematică şi bibliografie unice", transmite Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.
Totodată, Ministerul Sănătății a precizat faptul că susţine prelungirea termenului minim de comunicare a bibliografiei de concurs de la 6 luni, la 12 luni.
"De asemenea, Ministerul Sănătății susține prelungirea termenului minim de comunicare a bibliografiei de concurs de la 6 luni, la 12 luni.
Reprezentanții studenților au apreciat, de asemenea, modificarea recent adoptată de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, care permite recunoașterea stagiilor de practică efectuate în străinătate direct de către coordonatorul de rezidențiat din centrul în care aceștia își desfășoară activitatea", se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.
Reamintim că în urmă cu câteva zile, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța că procesul de rezidențiat va trece în curând sub coordonarea universităților de Medicină, iar recunoașterea calificărilor profesionale, inclusiv a celor obținute în străinătate, va fi gestionată de Colegiul Medicilor.
„O să debirocratizăm modul de recunoaștere a stagiilor efectuate în străinătate, calificările. Vă dau un exemplu din ce am discutat ieri cu rectorii. Trecem la etapa în care rezidenţiatul va fi preluat de către universităţi. Oricum acolo se desfăşura din punct de vedere profesional și nu e normal ca Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică să coordoneze o activitate pe care o desfăşoară alţii care nu au nicio relaţie de subordonare, sunt universităţile care sunt autonome”, a declarat Alexandru Rafila, joi seară, la Euronews.
„Recunoaşterea stagiilor pentru medicii rezidenţi efectuate în străinătate va fi făcută la fiecare universitate de coordonatorul de rezidenţiat. Până acum era un circuit în care coordonatorul dădea un aviz, trimitea la DSP, DSP trimitea la Minister, ministerul la o comisie de sănătate, după care circuitul era invers şi dura foarte mult. Lucrul ăsta îl rezolvăm rapid”, a mai spus Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu