În urma unui trend viral din Coreea de Sud, în special printre cei mici și adolescenți, autoritățile s-au sesizat și au transmis numeroase mesaje prin care atrag atenția asupra scobitorilor pe care aceștia le gătesc și mănâncă.
Ministerul Alimentației și Siguranței Alimentare a avertizat cetățenii să se abțină de la consumul scobitorilor făcute din amidon, deoarece acestea nu sunt considerate "alimente" și nu sunt sigure pentru consum. Avertismentul vine în urma popularizării recente a trendului "mukbang" pe platformele de socializare, în special printre copii și adolescenți, unde videoclipurile cu oameni mâncând "scobitori" făcute din amidon au devenit virale.
"Bețișoarele de dinți sunt clasificate ca produse de igienă, nu ca alimente, și, prin urmare, nu s-a confirmat că sunt sigure pentru consum", a declarat Ministerul Alimentației într-un comunicat de presă marți.
Această avertizare vine în contextul în care diverse videoclipuri de pe YouTube prezintă oameni care prăjesc scobitori din amidon și le consumă, iar această practică a câștigat popularitate în special în rândul tinerilor.
Părinții au exprimat îngrijorări cu privire la faptul că fiii și fiicele lor ar putea încerca să reproducă acest comportament, solicitând atenție sporită asupra impactului pe care astfel de tendințe îl pot avea asupra obiceiurilor alimentare ale celor mici.
Bețișoarele de dinți din amidon sunt fabricate din amidon de porumb sau amidon de cartof amestecat cu sorbitol, alum și coloranți artificiali. Chiar dacă aceste substanțe nu sunt dăunătoare în cantități mici, consumul excesiv poate duce la vărsături, diaree și inflamații.
Ministerul Alimentației a subliniat că aceste bețișoare de dinți sunt considerate produse de igienă și nu alimente, recomandând ferm cetățenilor să nu le consume. Produsele de igienă sunt definite ca fiind cele care vin în contact direct sau indirect cu corpul, precum paharele de unică folosință, tacâmurile și paietele. "Asigurăm siguranța în utilizarea produselor de igienă prin stabilirea standardelor pentru componentele lor, metodele de fabricație și utilizare, dar sfătuim împotriva consumului de bețișoare de dinți din amidon, deoarece nu s-a confirmat că sunt sigure pentru consum", a conchis ministerul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu