Ministerul Sănătății din Spania îndeamnă oamenii să nu iasă din casă. De asemenea, sunt rugați să bea multă apă

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Ministerul Sănătății recomandă cetățenilor, în special celor mai vulnerabili, să reducă cât mai mult posibil activitățile în aer liber și să închidă ușile și ferestrele locuințelor pentru a preveni intrarea prafului din Sahara care s-a aşternut încă din noaptea de luni spre marţi peste Madrid şi o bună parte din Spania.

Direcția Generală de Sănătate Publică a Ministerului a emis o serie de recomandări în fața calității „extrem de nefavorabile” a aerului din cauza prezenței ridicate a particulelor de praf din aer. 

Ministerul Sănătății recomandă populaţiei generale „să reducă toate activităţile în aer liber şi să desfăşoare activităţi în interior sau să le amâne până când calitatea aerului este bună sau rezonabil de bună”.

Pentru activitățile care trebuie făcute în aer liber, el recomandă „folosirea unei protecții adecvate”.

În cazul oamenilor din „grupurile de risc”, li se cere „să evite șederea prelungită în aer liber” și să meargă la urgențe dacă starea lor de sănătate se înrăutățește. Persoanele care au boli respiratorii cronice ar trebui să evite total deplasările în aer liber.

Oamenii sunt rugați să curețe praful cu cârpe umede și să „bea multe lichide și să evitate mediile uscate” sau „exercițiul fizic intens”.

Acest fenomen poate „reduce considerabil” vizibilitatea șoferilor, astfel că Ministerul Sănătăți cere ca în cazul circulației pe șosea să se ia „măsuri de precauție extreme”, aprinzând luminile și încetinind viteza.

La metrou şi în parcări, pavajul au fost acoperit de praf saharian, iar pe geamurile de la etajele superioare ale clădirilor au apărut pete maronii.

Acest fenomen meteorologic, manifestat prin vânturi puternice şi fierbinţi încărcate cu praf de nisip din deşertul Sahara, este numit în Spania "calima". Este destul de comun, mai ales în arhipelagul Insulele Canare, situat în nord-vestul Africii.

Furtunile din deşertul Sahara creează rafale de vânt la suprafaţa solului, care ridică particule de nisip şi praf, a explicat Agenţia Naţională de Meteorologie din Spania (Aemet) într-o înregistrare video postată pe Twitter. Particulele cele mai mici rămân în aer datorită unei diferenţe de temperatură între aerul cald de la înălţime şi solul care se răceşte, iar cele mai grele cad, a detaliat AEMET.

Vântul a transportat apoi aceste particule către Peninsula Iberică, a concluzionat agenţia, care nu a exclus "ploi de noroi" în Spania.

Calitatea aerului a fost inferioară marţi dimineaţă în zonele afectate. Staţiile situate în Madrid sau în oraşele Segovia ori Avila (centru) au măsurat o calitate a aerului "extrem de scăzută".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel