Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat că salariile medicilor vor putea creşte când vor exista garanţii că sunt bani, însă scopul nu este majorarea salariilor cadrelor medicale, în detrimentul tratamentului pacienţilor, ci ca spitalele să primească mai mulţi bani.
Alexandru Rafila a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că salariile personalului medical vor putea fi majorate abia în momentul în care vor fi garanţii că există banii necesari, arătând că "lucrurile acestea se fac progresiv", în ciuda ameninţării cu demisia în masă, făcută de preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.
Rafila a afirmat că există discuţii în privinţa majorării salariilor cadrelor medicale, însă "lucrurile acestea se fac progresiv", subliniind că România este afectată de criză economică.
El a spus că, în ciuda ameninţării cu demisia în masă, făcută de preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, salariile personalului medical vor putea fi mărite abia în momentul în care vor fi garanţii că există banii necesari.
"Salariile nu se pot mări decât în momentul în care avem garanţia că există şi bani cu care să le plătim. Legea, în momentul de faţă, spune că într-un spital, maxim 70% din banii pe care-i ia de la Casa de Asigurări de Sănătate pot să constituie fondul de salarii. Or, dacă 70% plătim salarii, 10% plătim regia (cheltuielile de întreţinere - n.r.), 10% alte cheltuieli - pentru pacienţi rămân foarte puţini bani. Scopul nu e să mărim salariile la o limită care să nu facă sustenabil tratamentul pacienţilor, scopul este să mărim suma de bani pe care o are un spital şi atunci sigur că şi salariile pot să crească", a spus Rafila.
Acesta a adăugat că în mod cert "va exista o politică" care, chiar dacă nu se va putea implementa dintr-o dată, le va da celor care lucrează în domeniul sănătăţii "perspectiva" că în câţiva ani veniturile lor salariale vor creşte "în mod substanţial".
"Legat de ce spunea domnul profesor Astărăstoae - avem discuţii până în septembrie. Asta nu înseamnă că dacă avem discuţii până în septembrie legate de dublarea salariilor - şi luaţi-o doar aşa ca o ipoteză, nu este o declaraţie oficială în nici un fel - se poate să înceapă la 1 octombrie. Lucrurile acestea se fac progresiv, nimeni nu poate să aloce sau să acorde resurse dintr-o dată, mult mai multe, pentru că suntem într-o situaţie de criză economică majoră, care nu e doar în România, ci se reflectă la nivel global", a arătat Rafila.
Secretarul de stat a adăugat că "unul dintre punctele cheie" ale discuţiilor oficialilor români cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional de la sfârşitul acestei luni "va fi pe zona de sănătate". El a subliniat că în proietul noii legi a sănătăţii se prevede şi posibilitatea ca personalul medical să fie plătit în funcţie de performanţă.
"Dacă într-un spital există un chirurg care face 30 de operaţii pe an, adică două - trei operaţii pe lună şi alt chirurg face 300 de operaţii pe an sau 500, sigur că salarizarea trebuie să fie diferită. Ideea de a reorganiza spitalele ca instituţii extrabugetare şi de a da libertate managerului în a-şi face politica de resurse umane duce şi la creşterea veniturilor personalului medical care este performant. Adică cred că trebuie să ne referim la o plată diferenţiată a personalului medical în funcţie de performanţa fiecăruia", a conchis Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu