Ministerul Sănătății a făcut mai multe precizări după ce Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a îndemnat "toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie” pentru pastilele de iodură de potasiu.
"Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor
Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății", a transmis Ministerul Sănătății.
"Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, de unde îşi pot ridica gratuit aceste pastile. Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct", a afirmat Rafila, după o vizită la Spitalul de urgenţă Floreasca.
El a precizat că este posibil ca, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, cererea de pastile de iodură de potasiu să crească.
"Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească, dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu", a explicat ministrul.
Iodul administrat neconform poate avea reacţii adverse la anumite categorii de pacienţi, a declarat consilierul prezidenţial Diana Păun.
"Îndemn populaţia să asculte sfaturile specialiştilor şi informaţiile publice comunicate de Ministerul Sănătăţii. Pentru că, în calitate de endocrinolog, trebuie să vă spun că iodul administrat neconform poate să aibă reacţii adverse la anumite categorii de pacienţi. Până la urmă, este o medicaţie care trebuie clar indicată în anumite contexte. Nu recomand a lua după ureche iodura de potasiu, pentru că acest lucru poate să aibă reacţii adverse la anumite categorii de populaţie“, spunea Diana Păun, în luna aprilie, potrivit Agerpres.
Consilierul prezidenţial a recomandat populaţiei să asculte sfaturile specialiştilor
"De aceea, întăresc recomandarea de a asculta sfaturile specialiştilor şi comunicările oficiale ale Ministerului Sănătăţii, care a fost destul de clar din această perspectivă. Nu sunt motive majore de îngrijorare. Haideţi să nu creăm panică atunci când nu este cazul şi să facem lucrurile într-un mod organizat. Vreau să liniştesc populaţia. Pacienţii care au trecut măcar o dată pe la endocrinolog cunosc aceste detalii şi mă bazez pe faptul că educaţia şi conştientizarea acestor informaţii vor avea efectul scontat“, a spus medicul Diana Păun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu