Ministerul Transporturilor vine în ajutorul refugiaților ucraineni cu o aplicație care prezintă coridoarele verzi de tranzit din România.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu anunță o aplicație care prezintă coridoarele verzi de tranzit pe teritoriul României, pentru persoanele refugiate din Ucraina.
„Datele sunt furnizate în limba română, engleză și ucraineană, pentru modurile de transport feroviar, rutier și aerian. Prin această aplicație persoanele refugiate care vor să tranziteze România pot alege cele mai eficiente rute”, a precizat ministrul pe Facebook.
Aplicația a fost dezvoltată de CESTRIN, unitatea aflată în coordonarea Ministerului Transporturilor, în colaborare cu Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și Inspectoratul General al Poliției, scrie Mediafax.
Cehia a cerut Uniunii Europene 25 de seturi de clădiri modulare care să o ajute să găzduiască până la 50.000 de refugiaţi ucraineni, deoarece resursele sale sunt aproape epuizate, a declarat sâmbătă ministrul de interne Vit Rakusan, transmite AFP.
Solicitarea prevede până la 25 de tabere umanitare, fiecare putând adăposti 2.000 de persoane, a spus ministrul ceh, potrivit agenţiei de presă CTK.
Purtătorul de cuvânt al direcţiei generale a pompierilor, care joacă un rol important în transportarea şi primirea refugiaţilor, Pavla Jakubkova, a estimat că "este aproape epuizată capacitatea de absorbţie (a refugiaţilor)".
Peste 102.000 de refugiaţi ucraineni au fost înregistraţi în Cehia de la invazia rusă din 24 februarie, a spus ea, dar numărul real ajunge "cu siguranţă la 200.000".
În Cehia, ţară cu o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, trăieşte o comunitate ucraineană de aproximativ 200.000 de persoane, care lucrează în principal ca muncitori în construcţii, asistente sau fac menaj.
"Încercăm să obţinem mai multă capacitate de cazare, dar treptat ajungem într-o situaţie în care putem organiza doar cazare de urgenţă pentru refugiaţi", a spus Jakubkova.
"Prin urmare, oamenii vor trebui concentraţi în săli de sport, hale", iar cazarea lor nu va fi confortabilă, a adăugat ea.
Clădirile modulare vor fi folosite după epuizarea acestor posibilităţi, a precizat Rakusan. Invazia rusă şi afluxul de refugiaţi au declanşat un val de solidaritate în Cehia, multe persoane oferindu-se să-i găzduiască pe ucrainenii care au fugit din calea războiului, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News