Miniștrii din cadrul Uniunii Europene reduc diferențele în ceea ce privește regulile fiscale, având în vedere marea schimbare fiscală de la finalul anului

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)

Reuters: Franța și Germania vor face concesii pentru unul dintre cele mai ambițioase planuri fiscale ale UE.

Franța, Germania și Comisia Europeană au exprimat vineri speranța că guvernele din Uniunea Europeană vor ajunge la un acord în legătură cu regulile fiscale ale blocului până la finalul acestui an, iar Spania a sugerat organizarea unei întâlniri extraordinare pentru a atinge acest obiectiv.

Încă există diferențe între Franța și Germania în ceea ce privește modul de menținere a investițiilor atunci când deficitele bugetare depășesc limitele stabilite de UE. Alte țări, care sunt aproximativ împărțite în două tabere susținând pozițiile Parisului și Berlinului, se luptă cu alte probleme, printre care și ritmul minim de reducere a datoriei.

Noile reguli sunt importante pentru investitorii în obligațiuni și pentru credibilitatea coordonării fiscale în cadrul UE, deoarece politica fiscală este necesară Băncii Centrale Europene pentru a contracara inflația.

Miniștrii de finanțe ai UE au dezbătut modificări ale regulilor în timpul zilei de joi și până în orele dimineții de vineri, având ca obiectiv stabilirea unei poziții comune care să fie apoi negociată cu Parlamentul European la începutul anului 2024.

Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat că Franța este determinată să ajungă la un acord până la sfârșitul anului 2023. A afirmat că el și colegii săi din UE sunt deja la 95% de acord. Ministrul german al Finanțelor, Christian Lindner, a estimat procentul la 92%.

Principala problemă care rămâne de rezolvat între Paris și Berlin este viteza cu care un stat cu un deficit care depășește limita UE de 3% din PIB ar trebui să îl reducă, în timp ce dispune în același timp de suficienți bani pentru investiții și reforme. Franța dorește un ritm mai lent pentru a păstra mai mulți bani pentru investiții, în timp ce Germania susține o reducere mai rapidă.

Oficialii au menționat că o soluție discutată este ca reducerea anuală standard a deficitului excesiv de 0,5% din PIB să fie calculată excluzând plățile de dobândă, astfel încât să rămână mai mulți bani pentru investiții.

Pentru a face o concesie Germaniei, care se opune acestei idei, această măsură ar fi doar temporară, de exemplu, între 2025 și 2027, când plățile de dobândă pentru Franța vor crește aproape de două ori, au afirmat oficialii.

Ministrul german al Finanțelor, Christian Lindner, a indicat disponibilitatea Berlinului de a recunoaște poziția Franței, dar a menționat că mai este nevoie de muncă pentru a stabili cifrele exacte pentru acordul final.

"Avem deja o înțelegere comună în ceea ce privește măsurile de siguranță pentru deficit și datorie, iar acum sarcina noastră este să calibrăm aceste măsuri în mod corespunzător", a declarat Lindner reporterilor.

"Ne dorim să menținem un spațiu de manevră pentru investiții și pentru noile necesități, cum ar fi apărarea. Dar încă nu avem o înțelegere comună asupra cifrelor suficiente", a adăugat el.

Un acord ar putea fi încheiat în cadrul unei întâlniri suplimentare a miniștrilor de finanțe pe 19 decembrie, a menționat un oficial.

Reforma regulilor, care stau la baza monedei euro prin stabilirea limitelor pentru datoria guvernamentală la 60% din PIB și pentru deficite la 3%, este necesară din cauza creșterii bruște a datoriei publice după pandemia de COVID-19, ceea ce a făcut ca cadrul existent să devină nerealist.

De asemenea, guvernele UE trebuie să găsească modalități pentru ca regulile să permită investiții publice ample necesare pentru combaterea schimbărilor climatice, o provocare pe care sistemul vechi nu o abordează.

Timpul presează deoarece noile reguli trebuie să primească aprobarea Parlamentului European actual, care se va dizolva în luna aprilie, înainte de alegerile europene din iunie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel