Miniștrii de externe din Ungaria, Cehia, Austria și Slovacia cer protejarea granițelor Schengen

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Granițele Schengen sunt un subiect sensibil pentru România, mai mulți miniștri europeni întărind afirmația conform căreia aceste granițe ar trebui protejate.

Europa trebuie să-şi protejeze graniţele externe astfel încât să garanteze pacea şi securitatea în interiorul frontierelor zonei de liberă circulaţie Schengen, a afirmat luni ministrul de interne ungar Sandor Pinter, după o reuniune la Bratislava cu omologii săi slovac, ceh şi austriac, relatează MTI și Agerpres.

Reuniunea s-a desfăşurat la iniţiativa Slovaciei, după ce recent Cehia şi Austria au reinstituit controalele la graniţa slovacă în răspuns la creşterea fluxului de migranţi ilegali. Cei patru au discutat despre întărirea cooperării împotriva migraţiei ilegale.

Pinter a notat că presiunea exercitată asupra Ungariei de migraţia ilegală este la cel mai ridicat nivel din 2015, când în Ungaria "au intrat neinvitaţi 391.000 de oameni".

Traficul de persoane de la granițele Ungariei a devenit o problemă acută


În acest an, autorităţile ungare au respins sau deportat până acum circa 100.000 de oameni şi au condamnat circa 2.000 de traficanţi de persoane, a menţionat ministrul ungar.

Acesta a mulţumit Austriei şi Cehiei pentru asistenţa acordată la apărarea graniţelor externe ale Schengen şi şi-a exprimat speranţa ca "şi Bruxellesul să accepte că trebuie să ne protejăm aceste graniţe pentru a asigura pacea şi securitatea în interiorul graniţelor spaţiului Schengen".

Ministrul de interne slovac Roman Mikulec a salutat în ce-l priveşte o întâlnire "constructivă", subliniind că este nevoie şi de cooperare din partea UE. "Frontex ar trebui să facă lucrurile pentru care a fost creată", a punctat acesta.

Mesajul întâlnirii a fost că problema migraţiei ilegale trebuie reglementată la nivelul UE şi că blocul trebuie să recunoască faptul că trebuie să ia măsuri, a conchis omologul său ceh Vit Rakusan.

La rândul său, ministrul de interne austriac Gerhard Karner a atras atenţia asupra problemei "criminalităţii transfrontaliere", care necesită soluţii transfrontaliere, şi a precizat că Austria va trimite ofiţeri de poliţie pentru a întări controlul la frontieră. 

Parlamentul European va dezbate intrarea României în Schengen

Aderarea României la spaţiul Schengen va intra în dezbatere în plenul Parlamentului European la începutul lunii octombrie. Anunţul a fost făcut de europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu. 

"Astăzi, în Conferința Președinților Parlamentului European, s-a discutat și a fost aprobată inițiativa Grupului social-democrat de a avea o dezbatere în plenul Parlamentului European pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen în sesiunea din 3-6 octombrie de la Strasbourg, urmată de o rezoluție la următoarea plenară.

Iată că, solicitarea pe care am făcut-o săptămâna trecută, cu sprijinul a 50 de eurodeputați din Parlamentul European, devine realizabilă cu ajutorul familiei noastre politice europene care dovedește încă o dată că stânga europeană susține România. De altfel, toate guvernele social-democrate europene, începând cu cancelarul german social-democrat, Olaf Scholz, au afirmat public susținerea pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen, ceea ce nu este cazul guvernelor de centru-dreapta... ” Citește continuarea articolului AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel