Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre ședința de urgență pe Energie de la Bruxelles.
Miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni în şedinţă de criză, în contextul în care blocul comunitar se străduieşte să vină cu un răspuns comun la solicitarea Moscovei potrivit căreia cumpărătorii europeni trebuie să plătească în ruble pentru gazele naturale ruseşti, în caz contrar riscând să le fie întrerupte livrările (Vezi mai mult AICI). Miniștrii sunt chemați pentru a găsi o soluție, asta în condițiile în care există riscul ca decizia luată de Gazprom să se extindă și cu privire la alte state membre. Se discută și despre depozitele de gaz. Uniunea Europeană a cerut ca aceste depozite să fie făcute înainte de iarnă și totodată, pe masa acestei comisii sunt și o serie de măsuri de solidaritate, transmite Realitatea Plus.
Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat în cadrul emisiunii "Raport de zi", moderată de Ana Maria Păcuraru, dacă UE va renunța definitiv la contractele cu Moscova.
”Nu se poate, pentru că Germania depinde 60% de gazul rusesc. Nu se poate, pur și simplu. Este vorba și de gazul folosit de industrii, că noi ne gândim doar la gazul cu care ne încălzim în case. Dacă Germania intră în recesiune, intrăm toți în recesiune, toată Uniunea Europeană. Poate că ar fi bine ca în 2-3 ani să renunțăm, dar de azi pe mâine, în niciun caz. Problema este că uitați-vă, România are rezervele astea colosale în Marea Neagră, guvernele României au blocat exploatarea. Ce să mai vorbim? Că de ce, cum, în ce fel... Realitatea este că nu a început, abia acum una dintre companii începe extracția de gaz, dar multe alte perimetre, știți bine, nu sunt exploatate. În locul domnului președinte Iohannis, nu știu, poate că ar trebui să facă apel la UE, Bruxelles-ul să coordoneze extracția de gaz în Marea Neagră, fiindcă gazul e suficient nu doar pentru România, de acolo se alimentează și Ungaria, și Bulgaria, și Austria, ai să dai și Republicii Moldova. Și domnule, noi nu putem, nu avem capacitatea administrativă, ce să mai vorbim.
Doamnă, nu putem, asta e realitatea, nu există în România capacitatea administrativă să deblochezi, te ia miliția, vine justiția, se judecă 7 ani când sentința nu mai e de folos că s-au schimbat complet datele, deci nu se poate și așa e legea. Păi legea cine a făcut-o? Păi Parlamentul! Păi de ce au făcut-o? S-a votat! Deci nu are rost, avem o mie de explicații, de pretexte ca să nu funcționeze nimic. Situația este atât de gravă, încât trebuie luate măsuri neortodoxe. Aceasta ar fi o măsură neortodoxă. Să vină ei să exploateze gazul, să hotărască Bruxelles-ul cât rămâne în bugetul României și cu asta să mergem mai departe." a spus analistul politic Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News