Ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu, a fost invitată în cadrul emisiunii “Income”, de la Antena 3, unde a abordat mai multe subiecte sensibile printre care problema bătrânilor care vând în piețe.
Vizibil emoţionată, Ioana Petrescu i-a îndemnat pe români să îşi plătească taxele şi impozitele pentru a lăsa bătrânii să îşi crească în liniște nepoţii.
"Pe unde mă plimb eu, văd foarte mulți bătrâni care vând în piețe. Statisticile arată că 35% din persoanele peste 65 de ani sunt sărace. Este al doilea cel mai mare procentaj de acest fel în Uniunea Europeană. Doar Bulgaria are un procent mai mare. Pe mine m-a șocat acest lucru când am venit în România. Am lipsit 14 ani. În Statele Unite ale Americii, sărăcia în rândul persoanelor vârstnice este foarte mică. A fost redusă printr-o serie de politici publice. Există foarte puțini bătrâni pe străzi în SUA", a zis Ioana Petrescu la Antena 3.
După 14 ani în Statele Unite, Ioana Petrescu îşi propune reforme sociale ca peste Ocean, pentru a reduce gradul de sărăcie.
Ministrul Finanțelor, despre cota unică
Cota unică va fi menținută la 16% pe tot parcursul acestui an, dar din 2015 s-ar putea păstra doar pentru companii, în timp ce pentru populație se va reveni la cota progresivă, ca soluție de relaxare fiscală, dacă spațiul bugetar o va permite, a declarat Ioana Petrescu.
"Cota unica se va menține anul acesta cu siguranță. S-a discutat foarte clar că acea cotă de 16% pe profit va rămâne, tocmai pentru că este o impozitare simplă și are un efect benefic asupra mediului de afaceri. S-a discutat și despre cota diferențiată, dar despre niște cote mai mici pentru persoane cu venituri mai mici. Se va menține cota unică în 2014", a adăugat Ioana Petrescu.
Modul de plată al impozitelor, mult mai prietenos
"Modul de plată al impozitelor trebuie să fie un pic mai prietenos. În definitiv, aceşti oameni vor să plătească taxele la stat şi nu e normal să aştepte nu ştiu cât la coadă să plătească la ghişeu sau să fie o procedură foarte complicată de online de plată. Oamenii trebuie să fie ajutați să plătească în mod civilizat. În al doilea rând, oamenii trebuie să aibă încredere că banul pe care noi îl luăm pentru impozit se duce pentru un bun, pentru un serviciu public. Pentru ceva clar. Să fie foarte clar, vrem să avem respect pentru acest ban public pentru ca, în timp, oamenii să aibă încredere că vor vedea acest ban într-o şcoală, într-un spital", a conchis Ioana Petrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News