Proiectul de ţară rezidă din asumarea parcursului euro-atlantic al României de către actuala coaliţie guvernamentală alcătuită din Partidul Social Democrat (PSD) împreună cu Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), a declarat, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
Prezent la lucrările organizaţiei judeţene Constanţa a PES Activits, în calitate de coordonator naţional al acestei structuri politice a PSD, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat importanţa asumării parcursului euro-atlantic al României de către coaliţia guvernamentală PSD-ALDE.
"Guvernarea actuală a Partidului Social Democrat împreună cu ALDE îşi asumă pe deplin parcursul euro-atlantic al României. Direcţia noastră este una clară, de a fi într-adevăr o ţară care are un cuvânt de spus la nivel european şi un partener de încredere în interiorul NATO, care-şi asumă şi respectă toate angajamentele. Din perspectiva mea, de ministru al Afacerilor Europene, am de gând să susţin în totalitate aceste demersuri, aşa cum le-am susţinut şi în calitatea precedentă, ca europarlamentar. După părerea mea, acesta este Proiectul de ţară al României şi trebuie susţinut de toate forţele politice, în consens" - a declarat Negrescu.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat că inclusiv în cursul audierilor din comisiile parlamentare de specialitate, pentru obţinerea votului consultativ de învestitură, şi-a afirmat punctul de vedere în legătură cu această opinie, referitorare la obţinerea consensului naţional pentru susţinerea parcursului euro-atlantic al României.
"De aceea, inclusiv în cadrul audierilor eu am vorbit despre nevoia unui dialog inter-instituţional cu toate structurile statului direct implicate, Executiv, Parlament şi Preşedinţie, dar şi cu sectorul neguvernamental. Eu cred că această opinie a fost respectată de colegii mei din Parlamentul României, pentru că nu am avut niciun vot împotrivă în comisiile de resort, unde toate formaţiunile politice au fost de acord să nu critice mesajul cu care m-am prezentat în faţa comisiilor parlamentare şi vreau să întăresc acest lucru în fiecare expunere publică pe care o fac" - a subliniat ministrul.
În opinia ministrului Afacerilor Europene, pentru ca România să reprezinte o forţă redutabilă în plan european trebuie ca românii să creadă în această construcţie politică şi pentru acest lucru trebuie să li se ofere acces cât mai larg şi direct la informaţiile ce-i privesc pe cetăţeni.
"Referitor la Uniunea Europeană, eu cred că trebuie democratizat accesul la informaţia europeană. Adică, aşa cum spuneam mai devreme, a da informaţia la cât mai mulţi cetăţeni, cred că acest lucru exprimă cel mai bine cea ce trebuie să facem noi. Dacă este să ne referim la poziţionarea României pe plan european cred că trebuie să avem o amplă dezbatere publică şi mecanisme pentru cetăţeni sau organizaţii ca să participe la conturarea viziunii României la nivel european. Nu trebuie ca aceste decizii să fie luate în spatele unui birou închis. Trebuie ca aceste decizii şi această viziune să fie elaborată prin implicarea cât mai multor cetăţeni, pentru ca noi să reuşim la nivel european trebuie ca cetăţenii să simtă că acest proiect le aparţine. Altfel, noi suntem miniştri pentru o perioadă de timp şi viziunea nu continuă mai departe. Este singura soluţie pentru a reuşi ca România să conteze acolo, la Bruxelles, aşa cum ne dorim cu toţii" - a precizat Victor Negrescu.
Un nou proiect legislativ
Ministrul Afacerilor Europene a declara că în scurt timp, în sensul afirmat al democratizării informaţiei, ministerul de resort va lansa un punct unic de contact şi o linie telefonică dedicată prin care vor fi oferite informaţii şi răspunsuri la problemele pe care le au toţi cetăţenii români, în legătură cu legislaţia sau drepturile de cetăţeni europeni.
"Pentru ca cetăţenii să aibă acces deplin la informaţiile europene care-i privesc, vom lansa în scurt timp, în cadrul Ministerului Afacerilor Europene, un număr unic de contact pentru întrebări care au conotaţie europeană. Există deja un proiect demarat pe care noi îl vom finaliza curând prin care cetăţenii pot obţine informaţii despre legislaţia europeană, despre drepturile pe care le au ca cetăţeni europeni sau răspunsuri la problemele pe care le întâmpină când călătoresc în statele europene. Va fi un punct unic de contact" - a declarat Negrescu, informează Agerpres.
Ministrul delegat a adăugat că din perspectiva pregătirii Preşedinţiei rotative a UE, ce-i va reveni României în anul 2019, are în vedere o serie de programe, inclusiv în domeniul turismului, pentru afirmarea plenară a imaginii ţării noastre.
"Ca viziune, eu cred sincer că în perspectiva anului 2019, când România va deţine preşedinţia UE, noi trebuie să ne gândim nu doar la aspectul tehnic, ci şi la imaginea ţării noastre. Acel moment va fi unul unic, în care imaginea ţării noastre poate fi mult îmbunătăţită. Vom putea să arătăm că suntem o ţară care are foarte multe perspective, oportunităţi şi oferte, inclusiv în domeniul turismului. Împreună cu domnul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, am avut o discuţie în acest sens şi am convenit ca împreună să lucrăm pentru a elabora o serie de programe dedicate pentru această Preşedinţie şi în pregătirea acestui moment, care ne vor permite să realizăm o imagine cât mai amplă a României" - a conchis ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News