Ministru italian, demisie din cauza amantei. A recunoscut totul, în lacrimi, la tv și le-a cerut iertare soției și Giorgiei Meloni

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, a demisionat după controversa privind o funcție de consultant oferită fostei sale amante.

 

Gennaro Sangiuliano, fost jurnalist, în vârstă de 62 de ani, s-a confruntat cu o furtună mediatică după ce autoproclamata antreprenoare de modă Maria Rosaria Boccia a declarat luna trecută că a fost numită "consilier al ministrului pentru evenimente majore", potrivit Reuters.

Ministerul Culturii a negat inițial o astfel de numire, dar Sangiuliano a explicat ulterior că a fost de acord să o angajeze pe aceasta în calitate de consultant neplătit, înainte de a se răzgândi din cauza conflictului de interese.

"Consider că este necesar pentru instituții și pentru mine să îmi dau demisia”, a declarat Sangiuliano în scrisoarea adresată vineri prim-ministrului, negând orice încălcare a regulilor ministeriale.

Miercuri, Sangiuliano a recunoscut într-un interviu televizat în lacrimi, la o oră de maximă audiență, că Boccia i-a fost amantă, și-a cerut scuze soției sale și lui Meloni și a declarat că prim-ministrul i-a respins prima încercare de demisie.

Cazul a dominat primele pagini ale ziarelor și a evocat comparații cu scandalurile din trecut, inclusiv infamele petreceri nocturne „bunga bunga” organizate de fostul premier Silvio Berlusconi. În ultimele săptămâni, Boccia și-a umplut contul de Instagram cu fotografii în care îl însoțea pe Sangiuliano la diverse evenimente publice și arăta că avea acces la birourile și documentele ministerului.

"Această muncă nu poate fi pătată și oprită de bârfe"

Angelo Bonelli, liderul partidului de opoziție Europa Verde, a depus săptămâna aceasta o plângere la poliție, solicitându să fie anchetat ministrul Culturii pentru posibila utilizare abuzivă a fondurilor publice și divulgarea de informații confidențiale. Reprezentanții Curții de Conturi a Italiei analizează, de asemenea, cazul, au declarat vineri. Sangiuliano, care a declarat în repetate rânduri că „niciun euro” din bani publici nu a fost cheltuit pentru Boccia, a reacționat spunând că îi va oferi o șansă de a-și clarifica poziția.

Prezentându-și realizările în scrisoarea sa de demisie, inclusiv combaterea presupusului clientelism în distribuirea subvențiilor pentru cinematografie, el a spus că această muncă „nu poate fi pătată și mai ales oprită de bârfe”.

Meloni l-a lăudat

Meloni l-a lăudat pe Sangiuliano ca fiind „o persoană capabilă și un om onest”. Ea l-a ales în locul său pe Alessandro Giuli, directorul muzeului de artă contemporană MAXXI din Roma și, de asemenea, un fost jurnalist. Aceasta a fost prima schimbare în guvernul său de coaliție de dreapta, care prezidează în prezent forumul G7 al principalelor democrații și care, în ultimii doi ani, a părut solid, cu cote de popularitate ridicate și confruntat cu o opoziție divizată.

Sangiuliano era apropiat politic de Meloni, dar nu era membru al partidului acesteia. A fost un ministru predispus la gafe, declarând, de exemplu, la o ceremonie de decernare a premiilor, că va „încerca să citească” cărțile pe care, în calitate de jurat, ar fi trebuit să le citească deja. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel