Ministru norvegian demisionează din cauza plagiatului - după ce a inițiat o campanie împotriva furtului intelectual

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Înainte ca scandalul să iasă la iveală, Sandra Borch a încercat să-i pedepsească pe studenții care copiau lucrările altora.

Un ministru norvegian care a inițiat o acțiune împotriva plagiatului a demisionat după ce au apărut rapoarte săptămâna trecută conform cărora a copiat părți din teza sa de master acum zece ani; acum, un al doilea ministru este implicat într-un scandal similar.

Sandra Borch, ministra Norvegiei pentru cercetare și învățământ superior, a recunoscut la o conferință de presă pe 19 ianuarie că a plagiat părți din teza sa, după ce au apărut acuzații online în acest sens, notează Politico.

"Când am scris teza  de master acum aproximativ 10 ani, am făcut o mare greșeală. Am preluat texte din alte lucrări fără a menționa sursa", a declarat Borch presei locale. "Îmi pare rău." Ea și-a prezentat formal demisia marți.

Acestă admitere a venit după ce ministra a încercat anterior să pedepsească studenții pentru auto-plagiat. Un student a contestat o acuzație de încălcare a conduitei academice pentru că și-a plagiat propria lucrare și a fost achitat într-o instanță inferioară, dar Borch a dus cazul până la Curtea Supremă a Norvegiei pentru a contesta verdictul, argumentând că era "important pentru toți studenții, universitățile și colegiile din Norvegia ca regulile privind frauda și aplicarea lor să fie ușor de înțeles."

Un student la Business din Oslo, nemulțumit de decizia ministrului de a combate auto-plagiatorismul, a postat acuzații detaliate despre plagiatul tezei lui Borch pe X, inclusiv greșeli de ortografie pe care, susținea el, ea le-a copiat din lucrările altora.

Potrivit publicației norvegiene E24, peste 20% din teza lui Borch, finalizată în 2014 la Universitatea din Tromsø, a fost preluată din șase alte lucrări de studenți.

Prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, a declarat că acțiunile lui Borch "nu sunt compatibile cu încrederea necesară pentru a fi ministru al cercetării și învățământului superior."

Marți, Borch și-a predat atribuțiile către Oddmund Løkensgard Hoel - care a promis că nu și-a plagiat propria teză.

Cu toate acestea, și ministrul sănătății și serviciilor de îngrijire din Norvegia, Ingvild Kjerkol, a fost acuzată acum de plagiat în teza finalizată în 2021. Ea a declarat presei locale că "nu ar fi trebuit să se întâmple", dar a spus că a fost o greșeală și a negat orice acțiune intenționată. Prim-ministrul a susținut-o și a spus că este o problemă care ține mai mult de universitate.

Prin intermediul unui comunicat către presa locală, Universitatea Nord, unde Kjerkol a obținut diploma, a declarat că este în curs de desfășurare o anchetă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel