Ministrul olandez al Imigraţiei, Gerd Leers, consideră că blocarea transporturilor de flori din Olanda în vămile româneşti este un motiv în plus pentru menţinerea României în afara spaţiului Schengen, relatează publicaţia AD, citată de Radio Olanda în pagina online.
AD precizează că autorităţile verifică de asemenea orele de lucru ale şoferilor şi defecţiunile tehnice ale camioanelor, ceea ce nu reprezintă o practică normală. Ziarul notează că aceste controale stricte au fost introduse la numai o zi după ce Guvernul olandez a decis să blocheze intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Creştin-democraţii şi Partidul Libertăţii au cerut autorităţilor de la Bruxelles să ia măsuri împotriva Bucureştiului, transmite realitatea.net.
De asemenea, ministrul olandez al Imigraţiei, Gerd Leers, consideră că blocarea transporturilor de flori din Olanda în vămile româneşti este un motiv în plus pentru menţinerea României în afara spaţiului Schengen.
Ambasada României a refuzat să comenteze acest subiect. Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, este furios din cauza poziţiei Olandei privind aderarea ţării sale la Schengen, comentează publicaţia. Guvernul olandez „este întrucâtva captiv în agenda politică antieuropeană, antimigraţionistă, a unui partid extremist“, a afirmat Baconschi, referindu-se la Partidul Libertăţii.
Ziarul notează că nu este clar dacă există vreo legătură între cele două subiecte. În timp ce disputa continuă pentru a patra zi, florile încep să se ofilească, iar blocada a costat sectorul horticulturii 100.000 de euro.
Eurodeputaţi olandezi au vorbit de şantaj
Blocarea transporturilor de flori şi seminţe la frontiera dintre Ungaria şi România reprezintă o formă de "şantaj", afirmă mai mulţi eurodeputaţi olandezi, citaţi de site-ul de ştiri Dutchnews.nl. Deşi autorităţile române afirmă că a fost depistată o bacterie la florile şi seminţele provenind din Olanda, eurodeputaţii creştin-democraţi olandezi privesc cu suspiciune momentul în care au fost luate aceste măsuri.
Eurodeputaţii olandezi i-au cerut explicaţii în legătură cu această situaţie comisarului UE pentru Piaţa Comună, Michel Barnier. Un purtător de cuvânt al asociaţiei producătorilor de flori din Olanda a declarat că "nu există nicio bacterie în prezent".Anul trecut, exporturile olandeze de bulbi spre România au atins nivelul de 700.000 de euro.
Olanda se va opune chiar şi aderării parţiale a României şi Bulgariei la Schengen, a anunţat vineri purtătoarea de cuvânt a ministrului olandez al Imigraţiei. "S-a decis în Guvern că vom continua să ne opunem intrării României şi Bulgariei", a declarat vineri pentru AFP Elaine de Boer, purtătoarea de cuvânt a ministrului olandez al Imigraţiei, Gerd Leers.
Citește și:
Baconschi: Decizia Olandei, dovadă că regulile UE sunt ignorate din calcule politice interne
Firmele olandeze suspectează de boicot decizia României de a opri tirurile cu lalele la graniţă
Băsescu: Care ar fi fost reacţia faţă de Guvernul român dacă PRM condiţiona o măsură europeană?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News