Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, exclude o criză alimentară în România.
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, întrebat, duminică, despre eventualitatea unei crize alimentare și despre faptul că PSD s-ar gândi să plafoneze prețurile la alimente, acesta a răspuns că la nivel global pot exista zone unde poate apărea penuria de alimente.
„În România și în Europa în general, la nivelul de producții pe care le avem, este exclus să apară o criză alimentară. Legat de ceea ce s-a vehiculat în spațiul public, eu vă spun un singur lucru: că alimentele nu vor fi raționalizate, ca să eliminăm și această zonă în care unii care nu cunosc agricultura României și capacitatea fermierilor români de a produce. Nu s-a luat niciodată în calcul raționalizarea alimentelor, să ajungem ca pe vremurile de dinainte să luăm alimente pe cartelă”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.
„Fiți siguri că, la transparența care m-a caracterizat întotdeauna, atunci când vom finaliza analiza de impact, voi veni cu aceeași deschidere în fața dumneavoastră și vă voi anunța. (...) Vreau să îi asigur pe români că muncim și sâmbătă și duminică și în fiecare zi pentru a ne asigura că au alimente și alimentele de calitate”, a spus Chesnoiu.
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a spus, la DC News, câtă pâine din aluat congelat mănâncă românii.
„S-a ridicat de foarte multe ori în spaţiul public această problemă (n.r. – a cantităţii de pâine congelată pe care o importă România). Noi suntem o ţară producătoare a 11 milioane de tone de grâu anual, în anii în care nu există alţi factori de risc. Consumul necesar în România este undeva la 4 milioane de tone. Deci excedentul de 7 milioane de tone, în general se exportă.
Un român consumă cam 78 de kilograme de pâine pe an. Din aceste 78 de kg de pâine, 1 kg provine din pâine congelată. Atât, un kilogram. Este situaţia pe care o am de la Rompan, asociaţia operatorilor din industria de panificaţie.
Pe de o parte este o veste bună, dar are şi o componentă care nu e chiar atât de bună, şi anume faptul că noi putem ca o mare cantitate din acest grâu pe care îl producem să o integrăm în zootehnie sau în industria alimentară, dacă procesăm grâul şi producem produse de panificaţie sau făinoase.
Pentru că în codul care este colectat la indicator la Institutul Naţional de Statistică sunt la grămadă şi produsele de panificaţie, şi pâinea, precum şi pastele făionase sau celelalte derivate. Adică punem laolaltă biscuiţii cu pâinea, punem laolaltă pastele cu produsele de panificaţie şi atunci nu avem o imagine completă. Acesta a fost un prim aspect pe care l-am discutat cu reprezentanţii din industria de morărit şi panificaţie", a explicat, la DC News, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu