Fermierii care au avut posibilitatea, dar nu au irigat culturile, nu vor primi despăgubiri pentru suprafeţele distruse de secetă, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
"În zonele unde fermierii au avut posibilitatea de a iriga şi nu au făcut-o, nu vor primi despăgubiri, chiar dacă vor înregistra pagube din cauza secetei. Noi am băgat apă pe canale pentru 385.000 de hectare şi s-au irigat în jur de 136.000 de hectare. Am alocat 30 de milioane de lei pentru un minimis prin care subvenţionăm energia electrică, astfel încât apa utilizată pentru irigaţii să fie mai ieftină, dar fermierii se plâng că şi Apele Române le percep un preţ mare pe apa în sine", a precizat Irimescu.
Din raportările primite până în prezent la MADR reiese că seceta "a pârjolit" circa 350.000 de hectare cultivate în special cu porumb şi floarea-soarelui, iar zonele cele mai calamitate sunt cele din sudul ţării şi nordul Moldovei.
[citeste si]
"Am primit informaţii că ar fi 350.000 de hectare calamitate, dar e foarte posibil ca suprafeţele să mai crească. Se fac evaluări de către comisiile constituite pe lângă prefecturi în funcţie de cât calamitate sunt culturile, de 30%, 50% sau 70%, pe urmă se centralizează şi vedem cum vom acorda despăgubirile", a spus ministrul Agriculturii.
În ceea ce priveşte achitarea subvenţiilor în zootehnie, şeful MADR a subliniat că până la data de 15 august vor fi plătiţi peste 95% dintre fermieri, deşi au existat ceva probleme legate de funcţionarea softului în cazul plăţilor la taurine.
De asemenea, ministrul Agriculturii susţine că achitarea subvenţiilor aferente anului 2015 s-ar putea finaliza până la sfârşitul lunii august pentru aproape toţi beneficiarii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci