„Armata României are nevoie, mai mult ca oricând, de tineri motivaţi”, a zis Vasile Dîncu.
Armata României are nevoie, mai mult ca oricând, de tineri motivaţi, bine pregătiţi, dedicaţi meseriei de militar, pentru îndeplinirea misiunii sale şi angajamentelor asumate în plan internaţional, pentru a deveni un adevărat pilon de stabilitate în regiune, afirmă ministrul Apărării, Vasile Dîncu, într-un mesaj transmis absolvenţilor de şcoli militare.
Acesta vorbeşte, în context, şi despre situaţia actuală de securitate.
'După experienţa celor doi ani de pandemie, v-a fost hărăzit de către destin să intraţi în marea familie a Armatei României într-un moment destul de complicat din punctul de vedere geopolitic, cu reale provocări de securitate la frontiera estică a NATO şi UE, în contextul conflictului dintre Federaţia Rusă şi Ucraina', a scris Dîncu pe Facebook.
El se referă la deciziile luate de şefii de stat şi de guverne la Summit-ul de la Madrid, care 'au creat premisele pentru o construcţie de securitate durabilă şi robustă de la Marea Baltică la Marea Neagră, care va aborda în mod unitar şi eficient dispunerea forţelor aliate în ţările NATO aflate în proximitatea zonei de conflict, prin pre-poziţionarea de tehnică şi echipamente defensive esenţiale şi construirea unei infrastructuri de sprijin pe întregul flanc'.
'Aliaţii noştri se află deja aici, iar contribuţia lor va creşte gradual în perioada imediat următoare', spune ministrul.
Dîncu aminteşte alocarea a două procente din PIB în ultimii cinci ani pentru Apărare şi ridicarea acestui nivel, începând din 2023, la 2,5%, fapt care 'permite finanţarea predictibilă a modernizării armatei noastre, prin înzestrarea cu sisteme şi tehnică moderne, interoperabile şi integrate, care să asigure saltul necesar pentru a putea aborda cu succes provocările actuale dar, mai ales, viitoare'.
Joi şi vineri, instituţiile militare de învăţământ superior şi şcolile de maiştri militari şi subofiţeri ale categoriilor de forţe organizează festivităţile de înaintare în primul grad de ofiţer, maistru militar sau subofiţer şi de absolvire a promoţiei 2022, 'Încoronarea de la Alba Iulia - 100'.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a spus că în teritoriile ocupate de ruși, în Ucraina, au început să se distribuie paşapoarte, s-a trecut deja la posturi de televiziune care fac emisiuni doar în limba rusă şi în stilul televiziunilor ruse, de asemenea, a început chiar să se lucreze la sistemul de pensii, la sistemul de salarizare.
Realizator: Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, spunea astăzi aşa: "Acum geografia s-a schimbat. Vorbim despre mai mult decât republicile Doneţk şi Lugansk, vorbim despre regiunea Herson, despre regiunea Zaporojjie şi o serie de alte teritorii. Acest proces - probabil că e eufemismul folosit de Lavrov pentru război - va continua şi va continua în mod constant şi extrem de insistent". Ucrainenii se tem că ruşii nu au renunţat la planul de a anexa tot sudul Ucrainei, inclusiv Odesa. Asta ar însemna izolarea Ucrainei, ruperea ieşirii la Marea Neagră; de aici, şi consecinţele economice, dar şi ce ne e nouă teamă, că ar face legătura cu Transnistria şi, deci, ar ajunge până la graniţa României. Cât de îngrijorător este, domnule ministru?
Vasile Dîncu: E adevărat că ruşii nu s-au oprit, este clar că în această vară, chiar dacă operaţiunile au fost mai degrabă locale sau regionale, să spunem, şi a fost o perioadă în care s-au refăcut resursele, stocurile, în care s-au adus forţe proaspete, este clar că există un proces care este completat acum, cel de cucerire teritorială este completat cu cel de integrare a republicilor din această zonă în sistemul sovietic, în sistemul rusesc. Adică, a început să se distribuie în teritoriile ocupate, au început să se distribuie paşapoarte, s-a trecut deja la posturi de televiziune care fac emisiuni doar în limba rusă şi în stilul televiziunilor ruse, de asemenea, a început chiar să se lucreze la sistemul de pensii, la sistemul de salarizare. Deci, administraţia, cumva, este pusă în loc. Despre acest proces cred că vorbea mai degrabă Lavrov şi despre procesul, sigur, în care ei spun că nu au renunţat să recupereze toate teritoriile care sunt cu majoritate etnică rusă.
Deşi este foarte greu, în Ucraina de astăzi, să faci diferenţieri foarte clare, pentru că, istoric, a fost un melanj, un mozaic de etnii, istoria este complicată, Rusia kieveană este, de fapt, nucleul a ceea ce ruşii venerează ca fiind "Marea Rusie". Deci, este foarte complicat aici. Este cu siguranţă că ne îngrijorează şi acest lucru, chiar dacă în acest moment foarte multe din asemenea declaraţii rămân fără urmări în zilele care vin, dar este clar că ruşii nu au renunţat să meargă spre Odesa, să închidă, de fapt, acest cerc pe care vor să îl facă în zona sudică, de blocare a Ucrainei la Marea Neagră, şi sigur că de aici până la Transnistria şi a-i avea pe ruşi foarte aproape, o ameninţare pentru Republica Moldova, de asemenea, nu este decât un pas. Deocamdată, forţele ucrainene rezistă, au reuşit la Nikolaiev să reziste şi au şi o contraofensivă în această zonă. Să sperăm că sprijinul occidental, sprijinul NATO să fie suficient pentru ca să nu se ajungă la această situaţie. Vezi mai multe aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News