Ministrul Apărării Naționale din România, Angel Tîlvăr, a declarat miercuri că NATO trebuie să adopte un răspuns „robust și coordonat” la incidentele în care dronele și rachetele rusești lansate asupra Ucrainei pătrund în spațiul aerian al alianței. Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri la București, la care au participat miniștrii apărării din statele situate pe flancul estic al NATO, în contextul creșterii tensiunilor în Marea Neagră și în regiunea limitrofă, scrie Reuters.
Țările membre NATO din est, printre care România și Letonia, au raportat recent incursiuni ale dronelor rusești în spațiul lor aerian, fapt ce a amplificat temerile cu privire la escaladarea conflictului din Ucraina și la posibilele provocări adresate alianței militare. Incidentul cel mai recent a avut loc luna aceasta, când drone rusești au pătruns pe teritoriul României, declanșând o reacție oficială care solicită măsuri coordonate pentru a preveni astfel de violări ale spațiului aerian NATO.
Statele membre NATO de pe flancul estic, reunite în grupul B9, și-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la repetatele incursiuni ale dronelor și rachetelor rusești în Polonia, România și Letonia, precum și în alte regiuni aflate în vecinătatea Rusiei. Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a subliniat că este necesară o consolidare a apărării aeriene, inclusiv prin implementarea unui model integrat de apărare anti-rachetă. Această măsură, considerată urgentă, are ca scop protejarea teritoriului NATO și prevenirea unor potențiale escaladări ale conflictului.
În același context, vice-ministrul polonez al Apărării, Pawel Zalewski, a declarat că NATO trebuie să abordeze la viitoarea reuniune din octombrie problema dronelor care pătrund în spațiul aerian al alianței. Acesta a subliniat că astfel de incidente constituie atacuri hibride, iar Belarusul este implicat activ în sprijinirea acțiunilor Rusiei.
România, având o graniță de 650 de kilometri cu Ucraina, se confruntă frecvent cu fragmente de drone rusești care cad pe teritoriul său, în special în zonele din apropierea porturilor ucrainene de pe Dunăre, care sunt ținte frecvente ale atacurilor rusești. Într-o declarație separată, Ministerul Apărării Naționale a afirmat că Marea Neagră a încetat să mai fie un spațiu de cooperare și a devenit un „teatru de război” din cauza acțiunilor agresive ale Federației Ruse.
Ministrul Tîlvăr a condamnat ferm atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile ucrainene din apropierea graniței cu România, subliniind că aceste acțiuni încalcă normele internaționale și reprezintă o amenințare directă pentru securitatea regiunii. România, membră NATO, a exprimat constant sprijinul pentru Ucraina în contextul războiului de agresiune declanșat de Rusia, iar implicarea României în eforturile internaționale de sprijinire a Kievului a crescut semnificativ în ultimele luni.
Pe lângă securizarea granițelor și răspunsul la provocările din Marea Neagră, România și-a reiterat angajamentul față de sprijinirea Ucrainei pe mai multe planuri. În cadrul convorbirii telefonice dintre Angel Tîlvăr și omologul său ucrainean, Rustem Umerov, s-au discutat aspecte privind continuarea asistenței militare oferite de România Ucrainei, inclusiv prin Misiunea de Asistență Militară a Uniunii Europene pentru Ucraina (EUMAM UA) și Operația INTERFLEX condusă de Marea Britanie.
Un element esențial al acestui sprijin este și contribuția României la instruirea piloților ucraineni în cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești, o inițiativă care a fost confirmată de la începutul războiului. România joacă un rol central în cadrul Grupului de Contact pentru Ucraina, un mecanism internațional de coordonare a eforturilor de susținere a apărării Ucrainei.
În semn de recunoștință pentru sprijinul oferit, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a apreciat decizia României de a dona un sistem de apărare aeriană Patriot, care va contribui semnificativ la protejarea spațiului aerian al Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News