Ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant, a conturat o nouă etapă în războiul din Gaza - Reuters

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Din cauza presiunilor internaționale, dar și economice, Israel este nevoit să demobilizeze mulți dintre rezerviști pentru a se întoarce la locul de muncă.

Ministrul Apărării Yoav Gallant a conturat joi o nouă etapă a războiului Israelului în Gaza: o abordare ce prevede o operațiune în nord și continuarea urmăririi liderilor Hamas în sud, în timp ce Israelul caută să elibereze ostaticii rămași în captivitatea Hamas.

Sub presiunea internațională de a reduce intensitatea operațiunilor militare și în fața provocărilor economice, Israelul și-a retras treptat forțele din Gaza pentru a permite reîntoarcerea la muncă a mii de rezerviști.

Gallant a declarat într-un comunicat că operațiunile în nord vor include raiduri, demolarea tunelurilor, atacuri aeriene și terestre, precum și operațiuni ale forțelor speciale.

În sud, unde majoritatea din cei 2,3 milioane de locuitori ai Gazăi trăiesc acum în corturi și alte adăposturi temporare, accentul va fi pus pe eliminarea liderilor Hamas și salvarea celor aproximativ 130 de ostatici israelieni rămași din cei 240 răpiți pe 7 octombrie.

Gallant a afirmat că după război, Hamas nu va mai controla Gaza, iar enclava va fi administrată de instituții palestiniene atâta timp cât nu există nicio amenințare la adresa Israelului.

Cu scopul de a împiedica extinderea conflictului, Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, urma să călătorească joi în Orientul Mijlociu pentru o săptămână în scop diplomatic, conform Departamentului de Stat.

Mai devreme, joi, bombardamentele israeliene în Fâșia Gaza au ucis peste 20 de palestinieni, inclusiv 16 în Khan Younis, într-o zonă de coastă aglomerată cu oameni care fugeau din alte părți ale enclavei, au informat oficialii de sănătate din Gaza.

Printre cei decedați s-au numărat nouă copii, au menționat aceștia. În mod separat, cinci palestinieni au fost uciși într-un atac aerian israelian asupra unei mașini în tabăra de refugiați Al-Nusseirat, au declarat oficialii din domeniul sănătății pentru Reuters. Locuitorii din Gaza au spus că avioanele și tancurile israeliene au bombardat și alte două tabere de refugiați, determinând mulți oamneni să plece spre sud.

Războiul Israelului împotriva Hamasului se apropie de pragul de trei luni, în mijlocul îngrijorărilor internaționale privind extinderea conflictului dincolo de Gaza, implicând teritoriile ocupate ale Israelului, forțele Hezbollahului de la granița dintre Liban și Israel și rutele de transport maritim din Marea Roșie.

Îngrijorarea a crescut după ce un atac de dronă, marți, l-a ucis pe adjunctul liderului Hamas, Saleh al-Arouri, în capitala Libanului, Beirut. Acesta a fost înmormântat în tabăra palestiniană Shatila din oraș joi, în mijlocul unei mulțimi de doliu care a tras salve de focuri de armă.

Hezbollahul a fost implicat în schimburi aproape zilnice de bombardamente cu Israelul de-a lungul graniței sudice a Libanului de la începutul războiului din Gaza.

Israelul nu a confirmat și nici nu a negat asasinarea lui Arouri. A promis să anihileze Hamasul după asaltul grupului islamist din sudul Israelului pe 7 octombrie, în care Israelul afirmă că au fost uciși 1.200 de oameni.

Atacurile terestre și aeriene ale Israelului au devastat Gaza. Bilanțul total al victimelor palestiniene înregistrate a ajuns la 22.438 până joi - aproape 1% din populația de 2,3 milioane, a declarat Ministerul Sănătății din Gaza.

Israelul a declarat că a ucis 8.000 de combatanți din Gaza.

Adăugând la violența din regiune, două explozii miercuri au ucis aproape 100 de persoane în timpul unei ceremonii de comemorare pentru generalul iranian Qasem Soleimani, la cimitirul din sud-estul Iranului, unde este înmormântat acesta. Grupul militant islamic sunnit Statul Islamic a revendicat responsabilitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel