Ministrul Apărării Naționale, la aniversarea Centrului de Cercetare și Inovare pentru Apărare CBRN și Ecologie

Foto: M.Ap.N.
Foto: M.Ap.N.

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat joi, 31 octombrie, la ceremonia desfășurată cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea Centrului de Cercetare și Inovare pentru Apărare CBRN și Ecologie (CCIACBRNE), cea mai veche instituție de cercetare din Armata României.

„Marcarea centenarului unei unități militare reprezintă un eveniment deosebit în sine, pentru că armata, ca instituție fundamentală a țării, își bazează forța și își adună motivația din tradițiile și exemplele înaintașilor. Cu atât mai mult, sărbătorirea centenarului primei unități de cercetare științifică înființată de Armata României reprezintă un moment remarcabil”, a spus ministrul apărării naționale.

Totodată, ministrul Tîlvăr a subliniat că tehnologiile de ultimă generație care intră în înzestrarea armatei prin programele majore de achiziții trebuie dublate cu soluții dezvoltate în țară, prin valorificarea potențialului creativ și a pregătirii științifice a specialiștilor noștri.

Ministrul Apărării naționale a apreciat că alocarea a 2,5 la sută din PIB apărării permite derularea celui mai amplu și mai ambițios program de dotare cu tehnică modernă din istoria armatei. „Acest procent ne permite investiții importante pentru modernizarea tehnicii de luptă și a infrastructurii, inclusiv a celei din domeniul cercetării și dezvoltării, în care și dumneavoastră jucați un rol important”, a concluzionat ministrul Tîlvăr.

După dezvelirea unei plăci aniversare, ministrului Tîlvăr i-au fost prezentate secțiile și  laboratoarele Centrului de Cercetare și Inovare pentru Apărare CBRN și Ecologie și a fost vizitată expoziția de tehnică militară, care a inclus produse ale cercetării în domeniul decontaminării chimice, bacteriologice, radiologice și nucleare (CBRN).

CCIACBRNE este una dintre structurile Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM), aflată în subordinea Direcției generale pentru armamente.

***

La 31 octombrie 1924, prin rezoluția ministrului de război, generalul Gheorghe Mărdărescu, Secția a IV-a Gaze din Direcția a XI-a Tehnică Superioară era transformată în Serviciul Gazelor, care avea în subordine, între alte organe de execuție, și Laboratorul de Cercetări – prima unitate de cercetare științifică din Armata României și printre primele de acest gen din Europa și din lume.

Centrul de Cercetare și Inovare pentru Apărare CBRN și Ecologie (CCIACBRNE) desfășoară activități de cercetare tehnico-științifică orientată, aplicativă și de dezvoltare tehnologică pentru introducerea progresului tehnic în domeniul militar. De asemenea, are ca domeniu de activitate crearea de noi tipuri de tehnică militară cu performanțe superioare, utilizate de toate categoriile de forțe ale armatei, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, precum și de alte componente ale Sistemului Național de Apărare (SNA) asigurând, totodată, și competența științifică și tehnologică a MApN în domeniul Apărării CBRN.

Centrul activează în grupurile de lucru și în panelurile Organizației pentru Știință și Tehnologii a NATO și ale Agenției Spațiale Europene și participă cu proiecte de cercetare în cadrul inițiativelor Uniunii Europene în domeniul cercetării-dezvoltării pentru apărare și al cooperării în domeniul apărării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel