Armata rusă a primit ordinul de intensificare a ofensivei pe toate fronturile din Ucraina, de la ministrul apărării, Serghei Șoigu. Aceasta ar fi planul rușilor de a menține controlul asupra regiunilor ucraineni ocupate deja, potrivit Reuters, care citează surse rusești.
Ministerul apărării a raportat că Serghei Șoigu ”a inspectat” trupele rusești ce luptă în Ucraina, spunând că a vizitat în sceret un post de comandă.
Institutul pentru Studiul Războiului a avertizat că perioada în care atacurile au fost mai rare a încetat. Se pare că strategia rușilor ar putea alterna între pauze scurte și întărirea atacurilor înainte de a se angaja într-o operațiune la scară largă, deoarece o pauză operațională de 10 zile nu este suficient pentru a regenera pe deplin forțele ruse.
Armata rusă a bombardat în ultimele zile regiunile de la la nord-vest de Sloviansk, sud-estul Siversk, pe lângă autostrada T1302 Bahmut-Lîsîceansk, la sud-est de Bahmut și sud-vest de orașul Donețk.
Bombardarea constantă a Donbass-ului a ucis cel puțin 249 de civili și a lăsat încă 1.178 de răniți.
Într-o postare pe Facebook, primarul regiunii Dniprov, Boris Filatov, a îndemnat civilii să părăsească orașu: ”Nu este loc pentru femei, copii și bătrâni. Cei care pot, să plece cât mai curând.”
Între timp, zeci de mii de ucraineni ar fi prizonieri ”centre de filtrare” înființate de Rusia în Ucraina. Zeci de mii de civili sunt duși în aceste centre din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) separatistă din estul Ucrainei, înainte de a fi deportați în Rusia, estimează Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Rusia a disclocat aproape 2 milioane de oameni din Ucraina, inclusiv peste 200.000 de copii de la invazia sa din februarie, spune președintele ucraineana Volodimir Zelenski.
”Încă se investighează câți copii au răpiți și scoși de forțele ruse din Ucraina… Cifra preliminară este îngrozitoare – aproximativ două sute de mii de copii”, a declarat Zelenski la Conferința de Responsabilitate a Ucrainei de la Haga, potrivit B1TV.
Citește și:
Viktor Orban a reușit să învingă în acest an opoziția unită și și-a asigurat un nou mandat. Și totuși, în pofida faptului că are o relație apropiată de Federația Rusă, jucând de multe ori duplicitar în UE, iar Ungaria nu resimte criza energetică atât de puternic precum alte state, Orban se confruntă cu mișcări de protest după decizia de a mări unele taxe.
Întrebat dacă scaunul premierului maghiar se clatină, într-o intervenție la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac a răspuns că nu crede acest lucru și a explicat.
„Nu cred asta (n.r. - că se clatină scaunul lui Orban). Pur și simplu este un miting mai degrabă al opoziției democratice din Ungaria față de regimul autocrat al lui Viktor Orban. Dar să nu uităm că în acest an partidul lui Viktor Orban a fost reales în mod democratic și fără echivoc, dând din nou premierul. Deci și-a reînnoit mandatul de premier pe cale democratică iar Ungaria are cele mai puține probleme din tot blocul european, fiindcă au un contract pe termen lung cu Gazprom, plătind puțin pe metru cub”, a precizat Bogdan Chirieac, în intervenția sa.
Vorbind de noile taxe impuse de regimul Orban și de faptul că „ungurii se plâng că sunt îngenuncheați”, Bogdan Chirieac a afirmat... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci