Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, este de părere că UE trebuie să elimine orice dependenţă faţă de Rusia.
Potrivit Evropeiska Pravda, Aurescu a făcut o declaraţie în acest sens marţi, la Praga, înainte de reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.
"Nu putem reveni la relaţiile noastre obişnuite cu Federaţia Rusă. Este devreme să evaluăm care va fi relaţia viitoare UE-Rusia, deoarece depinde de evoluţia evenimentelor din Ucraina. Dar un lucru e clar - trebuie să eliminăm orice dependenţă de Rusia" - a afirmat şeful diplomaţiei române.
Totodată, Aurescu a anunţat că miercuri va avea loc o întrevedere cu miniştrii de externe ai Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.
"Şi acest lucru este important, pentru că este prima astfel de întâlnire după importanta decizie luată de Consiliul European de a le acorda statutul de ţară candidat (la aderarea la UE, n.r.). Prin urmare, trebuie să ascultăm aceste ţări, să le aflăm nevoile, pentru a le oferi asistenţă şi suport tehnic în implementarea reformelor în acest proces pentru a deveni membre UE" - a adăugat Bogdan Aurescu, citat de Rador.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, în perioada 30-31 august 2022, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (în format Gymnich), care va avea loc la Praga, în cadrul Președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene.
Agenda discuțiilor va include relațiile UE-Africa și agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv din perspectiva implicațiilor acesteia asupra relațiilor UE-Rusia.
Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor oferi miniștrilor de externe europeni oportunitatea reafirmării unității UE și a sprijinului pentru acțiunile unitare ale UE, pe multiple dimensiuni, în sprijinul Ucrainei. Subiectul va fi abordat din perspectiva actualelor și viitoarelor provocări care derivă din gestionarea relațiilor UE cu Rusia.
Pe acest punct al agendei, ministrul Bogdan Aurescu va reitera necesitatea ca UE și statele membre să continue acordarea unui sprijin consistent pentru Ucraina și va pune în evidență contribuția României la aceste eforturi, în plan politic, economic, umanitar.
Referitor la acordarea de vize pentru cetățenii ruși care călătoresc în UE, ministrul român de Externe va susține suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor, respectiv va exprima deschiderea pentru adoptarea unor măsuri de restrângere a circulației cetățenilor ruși, cu referire la vizele în scop turistic, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.
Referindu-se la consecințele asupra țărilor din regiune, oficialul român va relua argumentele în favoarea sprijinului puternic al UE pentru Republica Moldova, țară profund afectată de situația din Ucraina. Va arăta că este esențială creșterea rezilienței partenerilor estici, inclusiv prin măsuri cum ar fi cele prin intermediul Facilității Europene pentru Pace.
Discuția privind relațiile UE-Africa are loc la șase luni după Summitul UE-Uniunea Africană (februarie 2022, Bruxelles), în contextul intensificării provocărilor cu care se confruntă statele de pe continentul african, ca urmare a agresiunii F. Ruse împotriva Ucrainei, cu accent asupra crizei alimentare generate de conduită Rusiei. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul pentru obiectivele cooperării UE cu statele africane și va menționa prioritățile țării noastre privind relațiile UE cu acest continent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News