Eugen Tomac, europarlamentar și președinte al PMP, a fost invitatul Interviurilor realizate de DC News.
Analistul politic Bogdan Chirieac a deschis interviul întrebându-l pe europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, ce părere are despre vizita de mâine a ministrului de Interne austriac în România în contextul în care Austria s-a opus vehement la aderarea României în Spațiul Schengen.
”Mâine, 26 aprilie, sosește la București ministrul austriac de Interne. Este prima întâlnire oficială la un nivel înalt după refuzul absurd al Austriei privind intrarea României în Schengen. Sunteți sigurul politician român care a făcut un demers curajos: ați dat în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) pentru încălcarea tratatului de aderare. Spuneți-ne mai multe detalii despre acest lucru”, a inițiat interviul Bogdan Chirieac.
”Eu cred că vizita aceasta este inoportună atât timp cât guvernul lui Nehammer nu își schimbă poziția. Am observat în luna ianuarie un tandem între Austria și Olanda, cei doi premieri, Rutte și Nehammer, au spus că Spațiul Schengen nu se va mai extinde și că se vor opune cu vehemență.
Ori atât timp cât acest mesaj nu este anulat ca poziție politică, consider că orice dialog fără o perspectivă clară privind la aderarea noastră la Spațiul Schengen este inutil. Eu înțeleg că dl. Bode vrea să demonstreze românilor că încearcă să găsească soluții, însă această vizită punctează electoral pentru austrieci și noi, românii, rămânem cu umilința.
În locul dlui Bode l-aș fi primit până la aeroport, i-aș fi dat niște fursecuri și l-aș fi trimis înapoi pentru că este inacceptabilă umilința prin care Austria ne-a pus să trecem. Dincolo de faptul că a încălcat tratatul, dincolo de drepturi și de libertăți, e o chestiune care ține de demnitatea unei națiuni. Noi am fost puși într-o situație cum rar am fost puși vreodată în istoria noastră recentă”, a declarat Eugen Tomac.
”Se mai observă ceva destul de important: statul român nu a avut un plan B și ăsta a fost motivul pentru care eu am fost destul de revoltat pentru că guvernul nostru nu a luat în calcul un proces la CJUE”, a continuat Eugen Tomac explicând afirmația:
”Comisia Europeană este cea care validează dacă un stat îndeplinește sau nu criteriile. Comisia Europeană a spus din 2011 că noi îndeplinim criteriile. Parlamentul European, în cinci rezoluții, cu o largă majoritate a spus că opinia politică a PE este că România și Bulgaria trebuie să intre în Spațiul Schengen. În schimb vine un guvern, cu o agendă extrem de ciudată, anti europeană, și spune că ”noi nu suntem de acord cu extinderea Schengen pentru că avem probleme cu migranții” dar în aceeași sală, cu o oră înainte, votează pentru ca ”vecina” Croația să fie acceptată în Schengen, România și Bulgaria, nu. Ori aici nu mai avem parte de un conflict politic, ci de unul juridic pentru că este încălcat Tratatul de funcționare al UE”, a concluzionat Eugen Tomac.
Vezi mai mult în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu