Ministrul Bogdan Aurescu, participare la reuniunea miniștrilor de externe din statele UE

Bogdan Aurescu / Foto: mae.ro
Bogdan Aurescu / Foto: mae.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, luni, la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe/CAE, care se va desfăşura la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat al MAE, principalele subiecte de pe agendă sunt evoluţiile privind situaţia de securitate din proximitatea Ucrainei şi de la Marea Neagră, completată de o reuniune a miniştrilor afacerilor externe europeni cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, transmite Agerpres. De asemenea, pe agendă se vor afla diplomaţia climatică şi situaţia din Mali şi Bosnia şi Herţegovina.

Totodată, miniştrii de externe europeni vor participa la o reuniune UE-Consiliul de Cooperare al Golfului

Miniştrii vor lua parte, de asemenea, la exerciţiul de securitate cibernetică EU CyCLES (EU Cyber Crisis Linking on Solidarity), organizat de Preşedinţia franceză a Consiliului UE şi de Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA).

Discuţia privind situaţia de securitate europeană are loc în contextul ultimelor evoluţii din proximitatea Ucrainei şi regiunea Mării Negre.

Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta evaluarea părţii române asupra stadiului actual al crizei şi impactul asupra securităţii euroatlantice, inclusiv din perspectiva îngrijorătoare a declanşării unei agresiuni armate.

Ce se arată în comunicatul MAE

"Ministrul de externe român va susţine necesitatea continuării eforturilor pentru găsirea unei soluţii diplomatice la criza actuală, concomitent cu definitivarea cât mai rapidă a unui pachet cuprinzător de sancţiuni ca răspuns ferm şi credibil al UE în cazul escaladării, în coordonare strânsă cu SUA, UK, Canada. În context, va sublinia necesitatea sprijinirii celorlalţi parteneri estici, în special Republica Moldova şi Georgia, în paralel cu sprijinul acordat Ucrainei, întreaga regiune confruntându-se cu riscuri de securitate în actualul context. Va reaminti importanţa coordonării UE-NATO", transmite MAE.

De asemenea, în cadrul întâlnirii cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pentru un schimb de opinii privind situaţia din Ucraina şi sprijinul UE, ministrul Afacerilor Externe român va reitera solidaritatea cu Ucraina, inclusiv în contextul recentelor provocări şi va susţine continuarea sprijinului UE pentru rezilienţa ţării. Va reitera, totodată, sprijinul pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel