Ministrul Boloș lovește direct în mediul de afaceri, ”noaptea ca hoții”! Ordonanța trenuleț a mers direct la Monitorul Oficial cu prevederi explozive

Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin

Ordonanța ”trenuleț”, pentru unele măsuri fiscal-bugetare, a fost publicată în Monitorul Oficial. 

În 15 decembrie, Guvernul spunea că a adoptat-o deja, dar documentul nu era gata. Ministerul Finanțelor încă lucra la el. Când a fost gata, nimic nu a mai contat! A mers direct la Monitorul Oficial. 

Documentul aduce mari schimbări mai ales pentru mediul de afaceri, a cărui voce nu a contat în scrierea proiectului. Singurul aspect din ordonanță ce este amânat este reorganizarea instituţiilor publice - până în iunie 2024. Practic, mediul de afaceri, în principal IMM-urile, sunt crunt lovite de Ordonanța ”trenuleț”, peste noapte, dar statul mai este păsuit un pic. 

În schimb, microîntreprinderile sunt calul de bătaie al Guvernului. Prin ”Ordonanța trenuleț”, Executivul dedică IMM-urilor noi măsuri. Printre acestea, se numără prevederea că asociatul unei microîntreprinderi nu mai poate deține mai mult de 25% decât într-o singură microîntreprindere. La începutul anului, se introdusese prevederea că asociații nu puteau deține mai mult de trei microîntreprinderi în care să aibă mai mult de 25%. În plus, plafonul maxim de încadrare, redus la începutul anului de la 1 milion de euro la 500.000 de euro ia în calcul, conform noii ordonanțe, întreprinderile legate cu IMM-ul în cauză. Republica explică: dacă asociatul sau acționarul mai deține participații sau drepturi de vot mai mari de 25% în orice alte companii, iar cifra de afaceri a tuturor companiilor în care acesta este participant depășește plafonul de 500.000 de euro, toate companiile vor deveni plătitoare de impozit pe profit. În plus, pentru a nu trece automat la impozit pe profit, IMM-urile trebuie să-și depună situațiile financiare până la 31 martie 2024. De asemenea, microîntreprinderile nu vor mai putea susține ONG-uri sau acțiuni caritabile deoarece deducerea de 20% din impozitul pe venit care putea fi acordată a fost abrogată.

Nici sănătatea angajaților nu este uitată de guvernanți, nu pentru a se preocupa de ea! Abonamentele pentru utilizarea facilităților sportive a fost introdusă în ianuarie 2023 și însemna o neimpozitare a veniturilor salariaților în limita a 400 de euro anual. Acum după nici un an, se modifică din nou norma legislativă prin diminuarea beneficiului la 100 de euro anual, mai arată sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel