Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a făcut o precizare privind Pilonul II de pensii.
„Nu vom amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculații și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern.
Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu. Problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară. Tocmai de aceea, echipa MF analizează cu atenție diferitele opțiuni care sunt prezentate la nivelul coaliției de guvernare și calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliție.
Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituției noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare și aprobare”, a transmis Marcel Boloș.
Pensia privată obligatorie (sau Pilonul II) a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, și în mod opțional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 și 45 de ani.
Contribuția la Pilonul II reprezintă un procent din contribuția individuală la asigurările sociale (CAS).
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, spunea că „Pilonul II de pensii a avut ca punct de plecare în România dezbateri repetate începute încă din anii '90, iar în anul 2000, când am îndeplinit funcţia de prim-ministru, am discutat cu experţi din Chile posibilitatea înfiinţării în România a unui sistem de pensii bazat pe fonduri private”.
Isărescu a precizat că activele aflate în administrarea fondurilor de pensii private reprezintă, în medie, la nivelul OECD, aproximativ 65% din PIB. În România, activele aflate în administrarea fondurilor de pensii private reprezintă 7% din PIB. Astfel, fondurile de pensii private de România sunt acum, după bănci, cel mai important actor din sectorul financiar. Banii administraţi de aceste fonduri reprezintă al doilea cel mai important activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare. În acelaşi timp, fondurile private de pensie reprezintă o acumulare istorică de capital românesc, care se regăseşte inclusiv pe piaţa de capital din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu