"E exagerată informația că în aprilie explodează prețurile la alimente", a afirmat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, punând astfel la îndoială prognozele potrivit cărora, odată cu o creștere și mai mare a inflației în România, am putea asista la o explozie a prețurilor la alimente.
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, consideră "un pic exagerată acea informație (...) că în aprilie vor exploda prețurile."
"Nu există în acest moment niciun factor indicativ care să ne conducă cu gândul la acest lucru (...) Aprilie nu este o lună în care să culegem roadele din terenurile agricole. Recoltatul începe în luna iunie-iulie și cu siguranță atunci vom vedea cam cum arată starea de vegetație a culturilor.", a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la Digi24.
Totuși, Adrian Chesnoiu a recunoscut că, din cauza scumpirii energiei, prețurile la îngrășăminte au crescut de patru ori. Efectele însă nu se văd automat în prețurile la alimente, dat fiind faptul că încă există pe stocuri materie primă din anii trecuți, a atras atenția ministrul Agriculturii.
"Cu siguranță, pot apărea anumite fluctuații ale prețului, pentru că apare îngrijorarea, dar eu spun să nu fim dramatici și să prefigurăm o criză alimentară.", a adăugat el.
Comisia Europeană a majorat semnificativ, în cazul României, prognoza de inflaţie pentru acest an: de la 4% până la 5,3%, potrivit estimărilor de iarnă.
În documentul publicat joi de Comisia Europeană se arată că "preţurile ar urma să continue să crească în 2022, din cauza preţurilor mari la energie şi a trecerii acestor costuri asupra preţurilor altor bunuri şi servicii. De asemenea, preţurile la alimente ar urma să crească ca urmare a unor preţuri mai mari şi a ofertei mai mici de îngrăşăminte".
În aceeași zi, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, a declarat la Digi24 că BNR vede un vârf al inflației în țara noastră undeva în luna aprilie.
Inflaţia va depăşi probabil 10%, în luna aprilie a anului curent sau când vor expira măsurile de compensare şi plafonare, dar nu cu mult, susţine Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR. În opinia sa, dobânzile nu sunt uriaşe. Popa a afirmat că acestea abia ajung la nivelul de dinaintea pandemiei, când dobânzi de 3-4% erau normale, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu