Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a atras atenţia, luni, la şedinţa Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România, asupra necesităţii clarificării modului de finanţare a transportului local al elevilor din învăţământul preuniversitar.
Publicitate
"Transportul local a fost dintotdeauna la autorităţile locale. A fost o încercare, la un moment dat, de trecere a efortului bugetar de la autorităţi locale la stat, după care, într-adevăr, începând din 5 noiembrie 2020, trebuia să fie susţinut de la bugetul de stat, cel puţin până pe 17 iunie 2021, lucru care nu s-a întâmplat, deşi era o obligaţie legală (...).
Ministerul Educaţiei nu a avut niciun leu pentru această destinaţie, transport local (...), singura posibilitate reală de reglare este aceea a clarificării în pachetul legislativ ce urmează să fie promovat şi adoptat, ca urmare a concluziilor proiectului 'România educată'", a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.
Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, şi-a exprimat încrederea că poate "găsi înţelegere" la nivelul premierului, al Ministerelor Finanţelor şi Educaţiei pentru rezolvarea problemei.
"La noi vine Curtea de Conturi şi nouă ne impută banii pe care-i plătim în locul Guvernului şi ne obligă să dăm Ministerul Educaţiei în judecată (...). Deja sunt declanşate acţiuni judecătoreşti de foarte multe municipalităţi pentru sumele restante de bani retroactiv (...).
Dacă ne uităm la Legea bugetului de stat pe anul aceasta (...), înţelegem că nu sunt prevederi bugetare, dar suntem de aceeaşi parte a baricadei toţi, ca la rectificarea bugetară să includem sume de bani pentru acoperirea sumelor, până când pachetul Legii educaţiei, în baza 'României educate' vine, ca să evităm alte procese viitoare", a spus Emil Boc.
În altă ordine de idei, el a precizat că autorităţile locale care nu au predat creşele sistemului educaţional fac demersuri să primească costul standard pe antepreşcolar.
"Cei care le-aţi predat, practic, nu mai aveţi nimic, nicio treabă, cei care nu le-aţi predat (...) încercăm acum să primim şi noi, la fel ca ceilalţi, costul standard pe elev antepreşcolar, aşa cum primesc şi ceilalţi", a declarat Emil Boc.
Sorin Cîmpeanu a semnalat că sunt bani pentru această iniţiativă, însă se înregistrează obstacole în privinţa statutului juridic.
"Ne împiedicăm de statutul juridic. Da, statutul juridic trebuie să fie de unitate de învăţământ preuniversitar. (...) Avem un nou ARACIP, avem o nouă abordare, o nouă deschidere spre parteneriatul cu unităţile de învăţământ şi sunt convins că ARACIP, în limitele de competenţă, îşi va da concursul pentru acreditarea acelor creşe care nu sunt încă acreditate (...) Ştiu sigur că banii există şi sunt deja deschişi pentru inspectorate", a subliniat Sorin Cîmpeanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News