Ministrul Cîmpeanu, întâlnire cu Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă, la o școală care găzduieşte 227 de elevi ucraineni

Cîmpeanu: Gradul de vaccinare a personalului din învăţământ - peste 70% / Facebook - Sorin Cîmpeanu
Cîmpeanu: Gradul de vaccinare a personalului din învăţământ - peste 70% / Facebook - Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-a întâlnit vineri cu Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, la Colegiul Naţional 'Mihai Viteazul', instituţie care găzduieşte 227 de elevi ucraineni de ciclu primar.

Publicitate

Potrivit unui comunicat remis vineri presei, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a reiterat aprecierea guvernului român pentru flexibilitatea şi angajamentul Comisiei Europene, care a venit imediat în sprijinul statelor membre cu fluxuri crescute de refugiaţi din Ucraina, România fiind al doilea stat european din perspectiva aceasta.

'Ministrul român a prezentat comisarului Nicolas Schmit măsurile legislative şi administrative adoptate cu maximă celeritate de către autorităţile române, măsuri prin care se asigură copiilor refugiaţi pe teritoriul României accesul la grădiniţe şi şcoli, în aceleaşi condiţii aplicabile copiilor români.

Potrivit datelor înregistrate, aproape jumătate dintre refugiaţii din Ucraina aflaţi în România sunt minori (43-44%). Ministrul şi comisarul european şi-au exprimat convingerea că înscrierea copiilor la şcoală contribuie la atenuarea stresului psihologic la care aceştia au fost supuşi în retragerea din calea războiului', afirmă sursa citată.

1.236 de elevi ucraineni sunt înscrişi deja în unităţile de învăţământ preuniversitar în calitate de audienţi şi studiază după curriculum românesc

Ministerul Educaţiei menţionează că 1.236 de elevi ucraineni sunt înscrişi deja în unităţile de învăţământ preuniversitar în calitate de audienţi şi studiază după curriculum românesc, participând la toate activităţile educative în unităţile de învăţământ, precum şi în cadrul cercurilor constituite la nivelul palatelor şi cluburilor copiilor.

'Cel mai mare număr de copii ucraineni au solicitat să continue procesul educaţional în şcoli româneşti după curriculum ucrainean, caz în care este extrem de important sprijinul logistic (săli de clasă, materiale didactice, acces internet şi echipamente IT). Acesta este şi cazul Colegiului Naţional 'Mihai Viteazul', unde cei 227 de elevi ucraineni sunt grupaţi în 8 clase cu predare în limba ucraineană şi studiază după curriculumul naţional din Ucraina, cu profesori ucraineni.

Un numitor comun al celor două grupuri care şi-au manifestat dorinţa de a studia după curriculum românesc, respectiv ucrainean, este organizarea de cursuri de limba română', afirmă acceaşi sursă.

Conform sursei citate, comisarul european a transmis în mod repetat recunoştinţa şi mulţumirile Comisiei şi ale Uniunii europene pentru eforturile României şi ale Ministerului Educaţiei de a sprijini copiii şi tinerii ucraineni aflaţi în situaţie de criză, 'de a le oferi un sentiment de stabilitate şi normalitate, dar şi o perspectivă de viitor'.

Mesajul comisarului

'Comisarul Nicolas Schmit a ţinut să mulţumească şi conducerii Colegiului Naţional 'Mihai Viteazul' pentru eforturile şi deschiderea cu care au fost primiţi copiii şi profesorii ucraineni şi s-a adresat direct şi elevilor români cărora le-a mulţumit pentru modul în care contribuie la integrarea colegilor ucraineni în activităţile lor curente.

De altfel, comisarul european şi ministrul Educaţiei au asistat pentru scurt timp şi la dezbaterile între elevi în cadrul programului 'Model United Nations', precum şi la activităţile elevilor implicaţi în proiectul Qube Robotics, elevii ucraineni invitaţi să ia parte la acest proiect fiind extrem de încântaţi', se arată în comunicat.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a amintit şi măsurile extrem de angajante din partea statului şi universităţilor româneşti pentru integrarea cât mai rapidă şi mai completă a tinerilor refugiaţi proveniţi din universităţile ucrainene, subliniind importanţa alocării sprijinului financiar prin fondurile UE, respectiv Fondurile de coeziune şi fondurile destinate programelor Erasmus+ şi Corpul european de solidaritate pentru refugiaţii din Ucraina, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel